Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană a doborât 74 din cele 75 de drone lansate de armata rusă


În imagine, un polițist inspectează clădirea unei grădinițe avariate în urma atacului armatei ruse asupra Kievului.
În imagine, un polițist inspectează clădirea unei grădinițe avariate în urma atacului armatei ruse asupra Kievului.

Rusia a lansat un atac cu număr record de drone de fabricație iraniană asupra Ucrainei, sâmbătă, rănind mai multe persoane și provocând pagube.

Kievul a fost cel mai afectat, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit „un act de teroare intenționată”, notează site-ul central al Europei Libere.

„Rusia a lansat în jur de 70 de drone Shahed în Ucraina tocmai în ajunul zilei de comemorare a genocidului Holodomor”, a scris Zelenski pe X, fost Twitter, referindu-se la sărbătoarea care marchează ziua anuală de amintire a victimelor din 1932-1933, în urma foametei induse care adus la moartea a milioane de oameni în Ucraina.

Forțele de apărare ale Ucrainei au declarat într-un comunicat că au doborât 74 dintr-un total de 75 de drone lansate de Rusia, peste 60 de drone fiind doborâte deasupra Kievului.

„Războinicii noștri au doborât majoritatea dronelor, dar nu pe toate”, a scris Zelenski. „Continuăm să lucrăm pentru a ne consolida apărarea antiaeriană și a uni lumea în lupta împotriva terorii ruse. Statul terorist trebuie învins și tras la răspundere pentru acțiunile sale”.

„Barbarii ruși au organizat cel mai masiv atac cu drone la Kiev, iar alerta aeriană a durat șase ore”, a scris și primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram.

El a adăugat că cel puțin cinci persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost rănite de resturile de drone doborâte de apărarea aeriană. Toți au primit îngrijiri medicale, a spus el.

Oficialul ucrainean a mai transmis că mai multe cartiere ale capitalei au fost afectate, cel mai afectat fiind districtul Solomyanskiy, unde un incendiu a început prin căderea de resturi a avariat o grădiniță.

„Această lovitură cu drone a fost cea mai mare de când a început invazia la scară largă”, a declarat șeful administrației militare a orașului Kiev, Mykhaylo Shamanov, pentru televiziunea ucraineană.

Atacul a afectat o linie electrică din capitală, lăsând 120 de instituții și 77 de clădiri rezidențiale în centrul capitalei fără electricitate, a declarat administrația militară a Kievului.

Ucraina se așteaptă la o creștere așteptată a atacurilor rusești care vizează infrastructura sa energetică în timpul sezonului rece, într-o reluare a campaniei aeriene a Moscovei de iarna trecută, care a lăsat milioane de ucraineni în frig și întuneric și a distrus instalații critice de energie.

XS
SM
MD
LG