Linkuri accesibilitate

Rușii fug din țară după mobilizarea dictată de Vladimir Putin. Bilete de avion epuizate, peste 1000 de arestări după proteste


Potrivit agențiilor de presă, biletele de avion din Moscova cu destinația Tbilisi (Georgia) sau Istanbul (Turcia) s-au epuizat pentru săptămâna asta. Miercuri după amiază, singurele zboruri valabile de săptămâna viitoare pe site-ul companiei Aeroflot erau doar către Istanbul.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat într-un discurs televizat miercuri dimineață mobilizarea militară parțială pentru războiul din Ucraina. Măsura îi afectează pe militarii din rezervă și persoanele cu experiență militară.

În discursul său, Putin a aruncat vina pentru mobilizarea parțială pe Occidentul care vrea să „slăbească, să divizeze și să distrugă Rusia”. Președintele rus a transmis că va lua toate măsurile necesare să-și apere țara împotriva atacurilor, inclusiv prin folosirea de arme nucleare.

Discursul său vine la o zi după ce Duma de Stat a Rusiei a înăsprit pedepsele pentru dezertarea din armată și pentru abandonarea echipamentului militar în luptele ce se dau pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit noii legi, soldații ruși vor primi 10 ani de închisoare dacă se predau voluntar sau dezertează, în timp ce jaful pe vreme de război va fi pedepsit cu până la 15 ani de închisoare.

Oficialii europeni au condamnat anunțul lui Vladimir Putin. Într-un interviu adresat reporterilor la sediul ONU de la New York, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că decizia președintelui rus de a mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a sprijini războiul din Ucraina reflectă un „act de disperare” a liderului de la Kremlin.

Scholz a anunțat că nu va recunoaște referendumurile organizate pe teritoriile ocupate din sudul și estul Ucrainei.

Același mesaj a fost dat și de Comisia Europeană, care a transmis că Vladimir Putin e responsabil de „pariu nuclear periculos” și afirmă că Putin „folosește elementul nuclear drept parte din arsenalul terorii”, menit să descurajeze Occidentul din a mai sprijini Ucraina.

Rușii fug din calea războiului

Analistul politic rus Dmitri Oreșkin a declarat că anunțul lui Putin miroase a „act de disperare” și se așteaptă ca rușii să reziste mobilizării prin „sabotaj pasiv”.

„Oamenii se vor sustrage acestei mobilizări în orice mod posibil, vor da mită pentru a scăpa de această mobilizare, vor părăsi țara”, a declarat Oreșkin, într-un interviu acordat miercuri pentru AP.

Dmitri Oreșkin a mai spus că anunțul nu va fi bine primit de publicul larg, descriindu-l ca fiind „o lovitură personală uriașă pentru cetățenii ruși, care până de curând (participau la ostilități) cu plăcere, stând pe canapele, (uitându-se) la televizor. Iar acum războiul a intrat în casa lor”.

Mișcarea de opoziție Vesna a lansat miercuri un apel la proteste la nivel național, spunând că „mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”.

Nu este clar însă care va fi amploarea manifestațiilor, în contextul în care Rusia reprimă în general opoziția și are legi dure împotriva discreditării soldaților și a „operațiunii militare speciale”.

Într-un mesaj postat miercuri de Biroul procurorului din Moscova, autoritățile ruse îi avertizează pe cei care intenționează să iasă în stradă că participarea la proteste și la „evenimente de masă” neaprobate de autorități este o infracțiune ce se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

Oamenii au început deja să iasă în stradă pentru a protesta împotriva mobilizării parțiale din Rusia. În imagini, un protest din localitatea Ulan-Ude, situat în Republica Buriatia, din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
Oamenii au început deja să iasă în stradă pentru a protesta împotriva mobilizării parțiale din Rusia. În imagini, un protest din localitatea Ulan-Ude, situat în Republica Buriatia, din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Procuratura Moscovei a postat mesajul pe Telegram ca un avertisment aparent pentru persoanele ce se gândesc să iasă în stradă în această seară pentru a protesta față de decizia guvernului de a recruta rezerviști pentru a lupta în Ucraina.

Între timp, diverse canale de Telegram relatează că în Orientul Îndepărtat al Rusiei au început proteste împotriva mobilizării. Se crede că zece persoane ar fi fost deja reținute în Irkutsk.

Biletele de avion s-au scumpit

La scurt timp după discursul lui Putin, presa rusă a raportat o creștere bruscă a cererii de bilete de avion pentru călătoriile în străinătate, chiar dacă de la începutul războiului acestea s-au scumpit, ca urmare a restricțiilor și a faptului că sunt mai puține curse.

Prețul zborurilor programate să plece de la Moscova în următoarele zile a crescut, iar altele s-au vândut în întregime după anunțul lui Vladimir Putin, arată Sky News.

Zborurile Turkish Airlines care pleacă din capitala rusă spre orașe precum Istanbul și Belgrad se numără printre cele afectate. Până miercuri după-masă, singurele zboruri rămase disponibile cu destinația Istanbul erau valabile începând abia de săptămâna viitoare.

În jurul miezului nopții trecute, analistul în domeniul apărării Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că un zbor Moscova-Istanbul costă 80.000 de ruble, adică aproape 1.200 de lire sterline.

Potrivit acesteia, zborurile programate pe această rută aveau disponibilitate în fiecare zi până cel puțin marțea viitoare. Dar în jurul orei 8:45, după discursul lui Putin, zborurile programate pentru miercuri s-au epuizat, iar prețul altora a crescut vertiginos.

După circa o jumătate de oră, site-ul Turkish Airlines a anunțat că zborurile pentru joi și vineri nu mai sunt disponibile, iar prețul celor din zilele următoare au crescut și mai mult.

Sky News a observat un model similar și în cazul zborurilor de la Moscova la Belgrad.

„Mobilizarea introduce o dinamică complet nouă în societatea rusă. Mulți bărbați vor dori să părăsească țara cât mai curând posibil pentru a evita să fie trimiși în Ucraina. Epuizarea biletelor pentru Turcia nu face decât să confirme acest lucru”, a declarat Konrad Muzyka pentru Sky News.

De asemenea, companiilor aeriene ruse li s-ar fi ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, potrivit jurnalistului francez Emmanuel Grynszpan, de la Le Monde, informație încă neconfirmată oficial.

Căile Ferate Ruse și Aeroflot, cea mai mare companie aeriană din Rusia, au declarat că nu li s-a ordonat „încă” să interzică bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani să cumpere bilete.

The Moscow Times relata însă că, miercuri la prânz, toate zborurile din Rusia către destinațiile străine disponibile erau epuizate, după ce președintele Vladimir Putin a declarat o mobilizare „parțială” a 300.000 de intre cei 25 de milioane de rezerviști ai țării.

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei - care nu necesită vize pentru ruși - pentru 21 septembrie au devenit indisponibile la câteva minute după anunțul lui Putin, potrivit site-ului aviasales.ru de planificare a călătoriilor.

Un canal Telegram, care colectează întâmplări ale călătorilor ruși de la trecerea frontierei, arată că a primit relatări izolate despre gărzile de frontieră care au respins bărbați cu vârste considerate potrivite pentru a servi în armată.

Iar datele privind biletele de avion coincid cu ce caută rușii pe Google. „Cum să părăsești Rusia” a devenit o căutare care a ajuns în fruntea termenilor pe Google, marți seara, când discursul lui Putin era programat inițial.

Alți ruși au fugit însă din țară încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 23 februarie.

Alexander, în vârstă de 23 de ani, spune că a cumpărat în panică un bilet de avion din Sankt Petersburg către Istanbul la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia Ucrainei, temându-se că ar putea fi printre cei trimiși pe front.

„În ziua în care a început războiul, am primit un diagnostic de la medic care spunea că nu sunt bolnav și, prin urmare, nu sunt scutit de a servi un an în armată”, a declarat profesorul de matematică într-un interviu pentru The Moscow Times.

Pe site-ul companiei Aeroflot, rezervarea de biletele de zbor din Moscova cu destinația Tbilisi, Georgia – locul unde mai mulți ruși au căutat refugiu după lansarea invaziei din Ucraina – este suspendată. Site-ul le oferă oamenilor șansa să rezerve bilete pentru „zborurile din orașele apropiate”.

Anunțul lui Putin a trimis, de asemenea, piața bursieră rusă la cele mai scăzute niveluri de când a ordonat trupelor să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG