Linkuri accesibilitate

Lupte dure au avut loc în ziua de Crăciun în estul Ucrainei. Soldații ucraineni spun că au provocat daune importante inamicului.
Lupte dure au avut loc în ziua de Crăciun în estul Ucrainei. Soldații ucraineni spun că au provocat daune importante inamicului.

Război în Ucraina | Kievul cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Focul de pe teritoriul Ucrainei nu a încetat nici în ziua de Crăciun. Au fost lupte acerbe în zona orașului Bahmut, acolo unde oficialii ucraineni spun că au fost uciși mai mulți soldați ruși.

Cele mai importante informații

10:27 26.12.2022

Zeci de atacuri în ziua de Crăciun

Rusia au lansat duminică peste 40 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, potrivit armatei ucrainene, scrie The Guardian. Informația oferită de ucraineni, care nu poate fi confirmată independent, vine după ce președintele rus Vladimir Putin a spus că este „gata să negocieze”.

Zeci de orașe din regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Harkov, Herson și Zaporojie au fost bombardate de trupele Moscovei în ultimele 24 de ore, a declarat armata ucraineană într-o informare din această dimineață.

„În direcția Herson, inamicul continuă bombardarea cu artilerie a zonelor populate de-a lungul malului drept al râului Nipru”, se arată în

Forțele ucrainene au lansat atacuri asupra a aproape 20 de ținte rusești, se arată în comunicat.

Imagine din Bahmut, estul Ucrainei. Doi locuitori merg într-o zonă industrială la scurt timp după ce o bombă a lovit o clădire.
Imagine din Bahmut, estul Ucrainei. Doi locuitori merg într-o zonă industrială la scurt timp după ce o bombă a lovit o clădire.

09:08 26.12.2022

Alertă la baza aeriană rusească Engels

O explozie a fost auzită la baza aeriană rusă Engels, aflată la sute de kilometri de linia frontului din Ucraina, au informat luni devreme instituțiile de presă din Ucraina și Rusia, citate de The Guardian.

Agenția de presă RBC-Ucraina a raportat că au avut loc două explozii.

Postul de știri rus Baza, citând localnici, a declarat că sirenele raidului aerian răsunau și s-a auzit o explozie. Baza aeriană, lângă orașul Saratov, se află la aproximativ 730 km sud-est de Moscova.

09:03 26.12.2022

Lupte acerbe în jurul orașului Bahmut

Un copil de 14 ani din orașul Bahmut. Orașul este atacat de forțele rusești de mai multe zile.
Un copil de 14 ani din orașul Bahmut. Orașul este atacat de forțele rusești de mai multe zile.

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au provocat „pierderi grele” trupelor rusești în luptele care au avut loc în jurul orașului estic Bahmut. Un oficial a precizat, duminică, 25 decembrie, că zeci de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.

Comentariile au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în discursul său din Ajunul Crăciunului că „vom aduce înapoi libertatea” țării.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu că Moscova este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul care a început odată cu invazia sa din 24 februarie, dar a susținut că Ucraina și aliații săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții.

Oficiali americani și alți oficiali occidentali au declarat că liderul rus nu a arătat nicio înclinație reală de a purta negocieri.

Zelenski a spus că dorește o soluționare rapidă a războiului, dar a cerut Rusiei să-și retragă trupele de pe întreg teritoriul ucrainean, inclusiv din zonele ocupate de Kremlin și aliații săi în 2014.

După invadarea țării de către Rusia, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a permis congregațiile sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie împreună cu cea mai mare parte a lumii occidentale.

XS
SM
MD
LG