Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană rezistă în est în timp ce la Bruxelles se discută un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei


Vedere generală aspra orașului asediat Bahmut, acolo unde armata ucraineană continuă să reziste atacurilor ruse.
Vedere generală aspra orașului asediat Bahmut, acolo unde armata ucraineană continuă să reziste atacurilor ruse.

Armata ucraineană continuă să reziste în fața valului de atacuri rusești asupra orașului estic Bahmut, au anunțat oficialii din apărare miercuri, 10 mai.

Forțele ruse au efectuat 46 de atacuri asupra pozițiilor forțelor ucrainene de pe linia frontului Bahmut-Avdiyivka-Marinka din regiunea de est Donețk, unde Moscova și-a concentrat principalele eforturi, a informat miercuri, 10 mai, Statul Major al Ucrainei în actualizarea sa zilnică.

Pe lângă bombardamentele continue, forțele ruse au folosit și avioane pentru a ataca pozițiile ucrainene din Avdiyivka, a spus armata.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari rus Wagner, apropiat de Kremlin, a susținut că forțele sale avansează în Bahmut.

Marți, acesta blama Ministerul rus al Apărării că nu a furnizat luptătorilor săi suficientă muniție și a acuzat trupele ruse că au fugit de luptele din jurul Bahmutului. Comentariile lui Prigojin au fost cele mai recente din lunga lui critici publice la adresa oficialilor militari rusi de rang înalt.

Miercuri dimineață, guvernatorul regiunii ruse Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că o „dronă inamică” a fost doborâtă.

Roman Starovoit a susținut că drona a fost doborâtă în apropiere de Kursk, iar resturile au căzut în satul Tolmachovo, provocând unele pagube materiale. Afirmația sa nu a putut fi verificată în mod independent.

Între timp, la Bruxelles, reprezentanții UE susțin o primă dezbatere pe 10 mai cu privire la un nou lot propus de sancțiuni - a 11-a - pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Pachetul ar viza, de asemenea, firmele chineze și iraniene care sprijină Rusia și ar permite restricții ale exporturilor țărilor terțe care încalcă restricțiile comerciale existente.

Discuțiile sunt de așteptat să fie aprinse, potrivit surselor diplomatice citate de Reuters, și nu se așteaptă un acord rapid.

Statele Unite ale Americii au anunțat pe 9 mai un pachet de asistență de securitate de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include muniții pentru a spori apărarea antiaeriană și pentru a oferi Kievului muniție suplimentară de artilerie, a declarat Departamentul de Apărare într-un comunicat.

Pe 9 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat la Kiev cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre progresul Ucrainei către integrarea în Uniunea Europeană, accelerarea livrărilor europene de muniție pentru armata ucraineană și noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Vizita lui Von der Leyen la Kiev a avut loc la scurt timp după ce Rusia a lansat un alt atac cu rachete în capitala Ucrainei.

Luptele de pe 9 mai în estul Ucrainei au luat viața unui jurnalist de la agenția de presă franceză AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat „curajul” jurnalistului video Arman Soldin, care a fost ucis în urma tirurilor de rachete. Ministerul ucrainean al Apărării a oferit „condoleanțe din inimă” familiei și colegilor săi.

XS
SM
MD
LG