Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin la Sankt Petersburg în 31 iulie 2022, la sărbătorirea Zilei Forțelor Navale.

Războiul din Ucraina | Nouă doctrină navală a Rusiei: Întărirea poziției la Marea Neagră, SUA și NATO sunt principalele amenințări

Autoritățile de la Kiev au decis evacuarea obligatorie a ucrainenilor din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, unde au loc lupte grele cu forțele Rusiei. Vladimir Putin semnează o noua doctrină navală a Rusiei.

13:10 31.7.2022

Autoritățile ucrainene: Atacuri puternice la Nikolaiev și Nikopol

Autoritățile ucrainene au declarat că orașele Nikolaiev și Nikopol au fost atacate intens cu rachete duminică dimineață și în cursul nopții, transmite Reuters.

Două persoane au fost ucise și trei rănite când 12 rachete au lovit case și unități de învățământ, a declarat primarul din Nikolaiev, Oleksandr Senkevici, pentru televiziunea ucraineană. El a spus anterior că atacurile au fost „probabil” cele mai puternice de la începutul războiului până acum.

Autoritățile din Nikopol, de pe malul râului Nipru, în sud-estul țării, au spus că 50 de rachete rusești Grad au lovit orașul duminică dimineață.

11:37 31.7.2022

Zelenski: Rusia șantajează omenirea cu amenințarea foametei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie, duminică, pe pagina sa de Facebook că din cauza invadării țării sale de către Rusia, culturile de cereale din acest an sunt puse în pericol.

„În timp ce Rusia șantajează omenirea cu amenințarea foametei, noi încercăm să prevenim o criză globală”, scrie acesta în postarea care promovează un clip video despre efectele estimate ale distrugerii recoltelor și blocării exporturilor Ucrainei, „unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume”, amintește Zelenski.

10:56 31.7.2022

Rusia: Ucraina a atacat sediul Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră

Un oficial rus din Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014) a declarat, duminică, că Ucraina a atacat cu o dronă militară sediul Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră, care se află în Sevastopol/ Crimeea, transmite Reuters.

Au fost rănite cinci persoane.

Atacul a avut loc înaintea manifestărilor dedicate Zilei Forțelor Navale, care au fost anulate. Anunțul vine cu câteva ore înainte de aprobarea de Vladimir Putin a noii „doctrine navale” a Rusiei.

Vladimir Putin urmează să participe la manifestările dedicate zilei Forțelor Navale în orașul său natal, Sankt Petersburg.

„Un obiect neidentificat a căzut în curtea sediului. /.../ Potrivit primelor informații, este o dronă”, a scris guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, pe Telegram, precizează Reuters.

08:11 31.7.2022

ONU se oferă să ancheteze moartea prizonierilor de la Olenivka/ Donețk

Organizația Națiunilor Unite a anunțat că este dispusă să ancheteze moartea a zeci de prizonieri de război ucraineni care erau deținuți la Olenivka, în zona controlată de separatiștii sprijiniți de Rusia. Centrul de detenție în care se aflau aceștia a fost bombardat vineri, pe 29 iulie, iar Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atac.

*Rusia a anunțat duminică, precizează Reuters, că invită experții ONU și ai Crucii Roșii să investigheze moartea prizonierilor.

Zeci de prizonieri au murit carbonizați în închisoarea de la Olenivka, Donețk.
Zeci de prizonieri au murit carbonizați în închisoarea de la Olenivka, Donețk.

Kievul spune că prizonierii au fost executați, iar rușii i-au omorât pentru a ascunde tortura la care au fost supuși. Rusia a publicat o listă a victimelor și afirmă că o rachetă de producție SUA, lansată de forțele ucrainene, ar fi lovit închisoarea. Ucraina neagă că ar fi lansat vreo rachetă către Olenivka.

Un purtător de cuvânt al ONU a spus, sâmbătă, că organizația e gata să trimită experți la Olenivka. Crucea Roșie a cerut încă de vineri acces, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a solicitat o anchetă internațională și condamnarea Rusiei pentru crime de război și terorism.

Printre cei deținuți la Olenivka se aflau membrii ai Regimentului Azov, care au rezistat săptămâni întregi asediului din combinatul Azovstal din Mariupol.

Familiile lor au ieșit în stradă, sâmbătă, la Kiev, și au cerut eliberarea prizonierilor care sunt încă în viață.

Kiev, 30 iulie 2022.
Kiev, 30 iulie 2022.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG