Linkuri accesibilitate

Ucraina înaintează spre sud, ca să ajungă la Marea Azov. Replica șefului diplomației de la Kiev către criticii contraofensivei


Reușita armatei ucrainene, chiar dacă în față incipientă sugerează o deplasare mai spre sud, cu scopul de a ajunge la Marea Azov și pentru a rupe liniile de logistică și comunicații rusești cu trupele din Herson și Crimeea.

Ucraina face progrese în direcția Novoprokopivka, sat aflat dincolo de Robotîne, în direcția Melitopol, spune un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Capturarea localității Robotîne a fost anunțată la începutul acestei săptămâni. Aflată la doar câțiva kilometri de locul în care trupele ucrainene se aflau la începutul contraofensivei, aceasta a marcat o realizare semnificativă în depășirea unei linii inițiale de apărare rusă pregătită în timpul iernii.

Reușita armatei ucrainene, chiar dacă în față incipientă sugerează o deplasare mai spre sud, cu scopul de a ajunge la Marea Azov și pentru a rupe liniile de logistică și comunicații rusești cu trupele din Herson și Crimeea.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba a dat o replică extrem de dură criticilor contraofensivei ucrainene spunând că nu fac decât să „scuipe” pe fețele soldaților ucraineni care duc această luptă înverșunată și că ar trebuie „să tacă din gură”.

„Să critici ritmul lent al contraofensivei echivalează cu un scuipat pe fața soldatului ucrainean care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând kilometru cu kilometru de pământ ucrainean”, le-a declarat Kuleba jurnaliștilor la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE de la Toledo/Spania, preluat de The Guardian.

The New York Times a citat săptămâna trecută oficiali occidentali care spuneau că ofensiva a făcut progrese limitate pentru că Ucraina nu și-ar fi plasat unde trebuie trupele.

„Aș recomanda tuturor criticilor să tacă, să vină în Ucraina și să încerce să elibereze singuri un centimetru pătrat”, a spus Kuleba alături de ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares.

Ucraina a fost sub presiunea SUA la începutul acestei luni pentru a-și concentra contraofensiva pe frontul de sud, pe fondul îngrijorării că efortul ar putea fi prea extins.

Pe lângă încercarea de a pune presiune pe două puncte principale din sud, Ucraina a atacat în jurul lui Bahmutului în est, strategie care a derutat Washingtonul.

Oficialii militari de la Kiev susțin că Ucraina este obligată să lupte de un front cât mai larg, fără sprijin aerian semnificativ și că trebuie să răspundă la noi atacuri rusești.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG