Linkuri accesibilitate

Africa de Sud, ezitantă față de mandatul de arestare emis pe numele lui Putin. Ce va face la summitul BRICS?


Vladimir Putin urmează să participe la summitul de la Brics, din Africa de Sud, în luna august a acestui an. Țara este membră a CPI și ar fi de așteptat să-l aresteze în clipa în care Putin va intra pe teritoriul ei. 
Vladimir Putin urmează să participe la summitul de la Brics, din Africa de Sud, în luna august a acestui an. Țara este membră a CPI și ar fi de așteptat să-l aresteze în clipa în care Putin va intra pe teritoriul ei. 

Africa de Sud, organizatoare a summitului BRICS, din luna august, la care va participa și Vladimir Putin, a declarat miercuri că un mandat internațional de arestare emis pe numele său este o chestiune „în lucru”, ezitând să se poziționeze ferm față de potențiala arestare a liderului rus.

Pretoria, care are legături strânse cu Moscova, se confruntă cu o dilemă diplomatică de când Curtea Penală Internațională (ICC) a emis un mandat de arestare internațional împotriva lui Putin, în luna martie a acestui an.

Președintele rus urmează să participe la summitul BRICS, care reunește în Africa de Sud, în luna august a acestui an Brazilia, Rusia , India, China.

Numai că Africa de Sud este membră a CPI și ar fi de așteptat să-l aresteze în clipa în care Putin va intra pe teritoriul ei.

„Toți șefii de stat ar fi de așteptat să participe la summit. Dar acum avem o cheie în lucru sub forma acestui mandat ICC”, a declarat Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, într-o conferință de presă miercuri.

„Ceea ce dictează asta este că vor exista angajamente suplimentare, în ceea ce privește modul în care acestea vor fi gestionate și acele angajamente sunt în curs. Odată ce acestea au fost încheiate, se vor face anunțurile necesare.”

Mandatul CPI împotriva lui Putin provine din acuzațiile conform cărora Rusia a deportat ilegal copii ucraineni.

Rusia nu recunoaște CPI și, deși Kremlinul a descris-o ca fiind „revoltatoare și inacceptabilă”, a mai spus că „orice decizii de acest fel sunt nule și neavenite pentru Federația Rusă din punct de vedere al legii”.

Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, a fost acuzată și ea de CPI de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG