Linkuri accesibilitate

Doi trădători ai Ucrainei au fost uciși în incidente separate


Ilia Kiva
Ilia Kiva

Doi ucraineni care au colaborat cu autoritățile ruse au fost uciși: unul împușcat într-un sat la sud-vest de Moscova și celălalt într-un atentat cu mașină capcană într-o zonă ocupată de ruși din regiunea Luhansk din Ucraina.

Surse ucrainene de aplicare a legii au declarat pentru RFE/RL pe 6 decembrie că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a „lichidat” pe fostul deputat ucrainean Illia Kiva într-o operațiune specială.

Comisia de Investigații a Rusiei a confirmat ulterior moartea lui Kiva și a anunțat că a fost deschisă o anchetă penală.

Comisia de Investigații a declarat că o persoană necunoscută l-a împușcat pe Kiva în satul Suponevo, la sud-vest de Moscova, iar acesta „a murit din cauza rănilor sale pe loc”.

Andrei Iusov, purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ale Ucrainei, a declarat că Kiva este „terminat” și că „aceeași soartă vor avea și alți trădători ai Ucrainei și complici ai regimului lui Putin”.

Iusov nu a spus cine s-a aflat în spatele uciderii sale, dar a spus că „dreptatea ia forme diferite”.

Kiva era cunoscut pentru atitudinea sa prorusă.

Un tribunal din orașul Liov, din vestul Ucrainei, l-a condamnat luna trecută în lipsă la 14 ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de înaltă trădare.

După ce Rusia și-a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, Kiva s-a mutat în Rusia, unde a luat parte la talk-show-uri televizate pro-Kremlin și la mese rotunde.

Moartea celuilalt ucrainean care a colaborat cu Rusia, Oleg Popov, un fost deputat dintr-o regiune ucraineană ocupăată de Rusia, Luhansk, a fost anunțată tot pe 6 decembrie. Popov a fost ucis de un dispozitiv exploziv detonat în mașina lui, în orașul Luhansk.

Popov a condus comitetul de aplicare a legii din guvernul instalat de Rusia în regiunea ocupată.

Iuri Iorov, un membru al parlamentului de la Luhansk, a spus citat de Interfax că în septembrie 2022 a existat o tentativă de atentat la viața lui Popov despre care a spus că fost organizată de SBU, serviciul secret rus.

Mai mulți cetățeni ucraineni acuzați că au colaborat cu autoritățile ruse de ocupație au fost vizați în ultimii ani, iar unii dintre ei au fost uciși.

Cel mai recent, un parlamentar de facto al adunării regionale instalate de Rusia din Luhansk, Mihailo Filiponenko, a fost ucis luna trecută într-un atentat cu bombă. Direcția Principală de Informații din Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru acest asasinat.

Rusia a acuzat serviciile speciale ucrainene de organizarea asasinatelor. Kievul își revendică rareori responsabilitatea pentru atacuri.

Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, liderii separatiști susținuți de Kremlin i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să recunoască independența celor două regiuni față de Ucraina.

La mijlocul lunii februarie 2022, parlamentarii ruși i-au cerut lui Putin să recunoască părțile controlate de separatiștii din Luhansk și Donețk ca state independente și au ratificat documentele semnate de Putin. Moscova a folosit aceste documente pentru a justifica invadarea neprovocată a Ucrainei, lansată pe 24 februarie 2022.

Surse: AP și Interfax
XS
SM
MD
LG