Linkuri accesibilitate

Ucraina susține că a dejucat tentativa rusească de piratare a sistemului de luptă al forțelor armate


SBU spune că responsabilitatea atacului revine unei echipe sofisticate de hackeri ruși, cunoscută în comunitatea de cercetare în domeniul securității cibernetice ca Sandworm.

Serviciile speciale ucrainene au dejucat tentativa hackerilor ruși de a pătrunde în sistemul informațional de luptă al forțelor armate ucrainene, a anunțat marți serviciul de securitate ucrainean.

„Ca urmare a măsurilor complexe, SBU a dezvăluit și a blocat acțiunile ilegale ale hackerilor ruși care au încercat să pătrundă în rețelele militare ucrainene și să organizeze colectarea de informații”, informează Reuters care citează o postare făcută de SBU în aplicația de mesagerie Telegram.

SBU spune că responsabilitatea atacului revine unei echipe sofisticate de hackeri ruși, cunoscută în comunitatea de cercetare în domeniul securității cibernetice ca Sandworm. Hackerii ruși plănuiau să folosească tablete militare ucrainene pentru a răspândi viruși în sistemul de luptă, spune serviciul secret ucrainean.

Hackerii ar fi încercat să obțină acces la „informații sensibile despre acțiunile forțelor armate ucrainene, locația și mișcarea forțelor de apărare, suportul tehnic al acestora”.

Ucraina a raportat o creștere a încercărilor rusești de a pirata sistemele informatice ale guvernului ucrainean, ale forțelor armate și sectorului energetic de la începutul invaziei rusești din februarie 2022.

Rusia a negat în mod repetat acuzațiile.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG