Linkuri accesibilitate

Atac rusesc asupra unui sat din Harkov. 51 morți, inclusiv un copil de 6 ani


Cel puțin 51 de civili, printre care și un băiețel de 6 ani, au fost uciși joi într-un atac rusesc cu rachete asupra unei cafenele dintr-o localitate rurală aflată în estul Ucrainei, unul din cele mai sângeroase atacuri rusești din ultimele luni, transmite Associated Press.

Atacul a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski participă la un summit al celor 50 de lideri europeni din Spania, pentru a obţine sprijin din partea aliaţilor pentru țara invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.

Atacul a avut loc la ora locală 13.15 în micul sat Hroza, din districtul Kupiansk, oraș din regiunea Harkov, din nord-estul țării, în timpul unui parastas la care era adunat tot satul în memoria unui sătean care murise recent.

Un atac rusesc în regiunea Harkov a ucis peste 50 de oameni, inclusiv un copil
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat atacul de la Harkov.

„Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile sunt interzise de dreptul internațional umanitar și trebuie să înceteze imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres într-un comunicat.

Denise Brown, trimisul umanitar al ONU pentru Ucraina, s-a declarat „îngrozită de informațiile despre o lovitură rusească care, cu puțin timp în urmă, a distrus satul Hroza, din regiunea Harkov, ucigând zeci de civili. Imaginile care vin din localitate - cămin pentru peste 300 de oameni - sunt absolut înfiorătoare.”

Casa Albă a numit atacul „incredibil de înfiorător pentru poporul Ucrainei.”

„De aceea facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina”, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre.

Încă nu se știe dacă atacul a fost făcut cu o rachetă, dronă sau dacă a fost rezultatul unor bombardamente.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „agresiune genocidă” și a denunțat atacul din satul Hroza, pe care l-a numit „o crimă rusească brutală” și „un act de terorism complet deliberat”.

„O crimă rusească brutală, un atac cu rachetă asupra unui magazin alimentar obișnuit, un act de terorism complet deliberat”, a scris Zelenski pe Telegram . „În acest moment, se știe de peste 49 de morți. Condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut pe cei dragi.”

El le-a cerut aliaților occidentali să ajute la întărirea apărării aeriene a Ucrainei, spunând că „teroarea rusească trebuie oprită”.

„Rusia are nevoie de acest atac și de atacuri teroriste similare doar pentru un singur lucru: pentru a face din agresiunea sa genocidă noua normă pentru întreaga lume”, a spus el.

„Acum vorbim cu liderii europeni, în special, despre întărirea apărării noastre aeriene, întărirea soldaților noștri, oferirea țării noastre de protecție împotriva terorii. Și vom răspunde teroriștilor”, le-a spus Zelenski jurnaliștilor acreditați la summitul european.

Forțele ucrainene au recucerit satul anul trecut, ca parte a unei contraofensive de amploare în regiunea Harkov.

Satul se află la 40 de kilometri de linia frontului actual, unde au avut loc lupte aprige în jurul orașului Kupiansk și în pădurile din apropiere.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată trupuri întinse pe iarbă și salvatori care răscolesc în moloz, în căutare de supraviețuitori. Cafeneaua a fost complet distrusa. De asemenea, șase persoane au fost rănite în atac, printre care și un copil.

Potrivit constatărilor preliminare, rușii au vizat cafeneaua cu o rachetă balistică Iskander, a declarat Igor Klîmenko, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, citat de The Guardian.

El a spus pentru televiziunea ucraineană că aproximativ 60 de persoane erau în cafenea în acel moment pentru pomana făcută de familia unui sătean care a murit recent.

Aproximativ unul din zece oameni din satul Hroza, care are o populație de 500 de locuitori, a fost ucis în atac.

A fost cel mai mare număr de morți înregistrat vreodată în provincia Harkov, care a fost bombardată în mod repetat de la invazia totală a Rusiei, spun oficialii.

Zelenski a spus că acest ultim atac rusesc arată că „teroarea rusească trebuie oprită”. „Toți cei care ajută Rusia să eludeze sancțiunile sunt criminali. Toți cei care susțin Rusia până acum susțin răul”, a spus el.

El a spus că vorbește cu liderii europeni despre întărirea în continuare a apărării antiaeriene a țării. „Vom răspunde teroriştilor. Absolut corect. Și puternic”, a spus el.

Mihailo Podoliak, consilier al lui Zelenskiy, a spus că atacul „perfid nu are o logică militară” și că „întreaga lume civilizată” trebuie să învingă „răul lui Putin”. Iar „aceasta nu este doar o metaforă sau o figură de stil”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG