Linkuri accesibilitate

Rusia acuză Ucraina de „atac terorist”. Președinția ucraineană: diversiune rusească


 Rusia acuză Ucraina că a declanșat un „atac terorist” împotriva sa la graniță. Relatările au fost dezmințite chiar de autorităților locale ruse
Rusia acuză Ucraina că a declanșat un „atac terorist” împotriva sa la graniță. Relatările au fost dezmințite chiar de autorităților locale ruse

Kremlinul susține că Rusia a fost atacată de „teroriști” după ce au apărut relatări contradictorii despre lupte care s-ar da în regiunile Brîansk și Kursk, despre care presa rusească spune că ar fi puse la cale de „grupuri de sabotori”, iar ucrainenii le numesc „provocări” rusești.

Relatările despre luptele care s-ar da în Rusia, la granița cu Ucraina, au început joi dimineață.

Șeful regiunii Brîansk a susținut că „un grup de sabotaj a deschis focul asupra unui automobil în mișcare. Ca urmare, un locuitor a fost ucis, iar un copil de 10 ani a fost rănit”, transmite The Guardian.

Alte relatări despre luarea de ostatici au fost dezmințite chiar de oficialii ruși locali.

Într-o declarație online coroborată ulterior de site-ul independent de știri rusesc iStories, un grup numit Corpul Voluntarului Rus a susținut că luptătorii săi au trecut granița cu Rusia joi, dar a negat informațiile despre victime civile.

Relatările despre atac au declanșat o rafală de reacții la Kremlin și a dat de lucru serviciilor de securitate ale Rusiei.

Serviciul de securitate rus (FSB) a susținut că a lansat o operațiune „pentru a-i distruge pe naționaliștii ucraineni înarmați care au încălcat granița de stat”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin va organiza vineri o ședință a consiliului de securitate, principalul organism militar decizional al Rusiei, pentru care a anulat o călătorie la Stavropol.

Președinția ucraineană: Putin vrea să-și sperie poporul

În Ucraina, relatările despre așa-zisul atac terorist despre care vorbește Kremlinul au fost rapid interpretate ca un atac sub „steag fals” lansat de Rusia pentru a discredita forțele armate ucrainene.

„Povestea despre grupul de sabotaj [ucrainean] din [Rusia] este o provocare clasică deliberată”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier prezidențial ucrainean.

„Rusia vrea să-și sperie poporul pentru a justifica atacul asupra unei alte țări și sărăcia în creștere după un an de război. Mișcarea partizană din [Rusia] devine din ce în ce mai puternică și mai agresivă. Teme-te de partizanii tăi...”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG