Linkuri accesibilitate

Atacurile rusești asupra Kievului, reluate. Cel puțin o persoană a fost ucisă


Rusia a lansat un val de rachete de croazieră împotriva Ucrainei, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte șase.

Sirenele de raid aerian au sunat în Kiev și în alte orașe. Șapte bombardiere rusești Tu-95 au decolat de la baza aeriană Engels din regiunea Saratov și au tras 19 rachete din spațiul aerian rus.

Sistemele de apărare aeriană au doborât 14 dintre ele, au declarat oficialii ucraineni, inclusiv pe cele care se îndreptau spre capitala Ucrainei.

Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene ucrainene, a declarat pentru televiziunea ucraineană că „din păcate” au trecut niște rachete.

O persoană a fost ucisă și alte două au fost grav rănite într-un atac asupra orașului Pavlohrad, din estul provinciei Dnipropetrovsk. Racheta a lovit o zonă industrială, case și cabane, o biserică și mai multe mașini.

De asemenea, Rusia a vizat orașul Harkov cu șase rachete S-300, rănind o persoană și provocând pagube unor proprietăți.

Kremlinul și-a folosit puterea aeriană superioară pentru a ataca orașele și așezările ucrainene încă de la începutul invaziei sale pe scară largă.

După o pauză de aproape o lună, a reluat atacurile asupra Kievului vineri, unde apărarea antiaeriană este cea mai puternică.

Ultimele lovituri par a fi concepute pentru a-i demoraliza pe ucraineni, după ce sprijinul politic din străinătate pare să scadă, Vladimir Putin fiind din ce în ce mai încrezător că va putea câștiga războiul anul viitor. În est, trupele rusești au obținut câștiguri tactice în jurul orașului Avdiivka.

Miercuri, Senatul SUA a refuzat să aprobe un proiect de lege suplimentar de finanțare care include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, precum și ajutor pentru Israel și Gaza. Casa Albă a avertizat că ajutorul militar pentru Kiev este pe cale să se epuizeze.

Între timp, președintele Ungariei, Viktor Orbán, un apropiat al Kremlinului, amenință că va bloca un pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev la un summit care va avea loc săptămâna viitoare.

El a promis că se va prevala de dreptul de veto pentru a bloca discuțiile de aderare la UE cu Ucraina, spunând că acestea sunt premature.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG