Linkuri accesibilitate

„Valuri” de soldați ruși la Avdiivka, reduta rezistenței ucrainene. Câmpuri pline de cadavre


Localnică din Avdiivka. În orășelul devastat au rămas în special bătrânii și bolnavii care stau cea mai mare parte a timpului în subsoluri și care supraviețuiesc cu ajutorul convoaielor speciale de provizii.
Localnică din Avdiivka. În orășelul devastat au rămas în special bătrânii și bolnavii care stau cea mai mare parte a timpului în subsoluri și care supraviețuiesc cu ajutorul convoaielor speciale de provizii.

Rusia aruncă „valuri” de soldați către orașul ucrainean Avdiivka, suferind pierderi masive în încercarea de a captura un teritoriu important din punct de vedere strategic de pe linia frontului de est, spun soldații ucraineni.

Înconjurată din trei direcții de forțele ruse, Avdiivka a devenit simbolul unui război în care niciuna dintre părți nu a înregistrat un avans decisiv în ultimul an.

În ciuda pierderilor constante de trupe și echipamente, Rusia nu a dat semne că renunță la încercarea de a captura fostul centru de cărbune din estul industrial al Ucrainei.

„Câmpurile sunt doar pline de cadavre”, a declarat pentru AFP Oleksandr, un adjunct al unui batalion ucrainean din brigada 47 mecanizată. „Ei încearcă să ne epuizeze liniile cu valuri constante de atacuri.”

Orașul a fost distrus de artileria rusă necruțătoare și bombardamentele aeriene în unele dintre cele mai intense lupte ale războiului de 21 de luni.

Dar aproximativ 1.500 din cei 30.000 de locuitori dinainte de război au rămas în oraș, în principal pensionari care locuiesc în subsoluri și se bazează pe convoaiele speciale care aduc provizii.

Orașul a căzut pentru scurt timp în mâinile separatiștilor susținuți de ruși în 2014, iar Ucraina și-a petrecut ultimii nouă ani construind apărări și tranșee pentru a proteja orașul.

Aruncarea în luptă a unui număr tot mai mare de soldați marchează o schimbare în tactica Rusiei în lupta pentru Avdiivka.

În octombrie, Moscova a lansat un atac masiv pentru a încerca să încercuiască Avdiivka cu sute de vehicule blindate.

„Coloane de tancuri și vehicule blindate de transport de trupe înaintau”, a spus un operator de drone în vârstă de 29 de ani, care și-a dat indicativul de apel „Trauma”. „Dar au căzut în câmpuri minate, au fost loviți de drone și rachete antitanc.”

Un oficial occidental a declarat că armata rusă a pierdut peste 200 de vehicule blindate în acel atac eșuat.

Acum, Moscova „a trecut la tacticile de infanterie”, a spus Oleksandr, „avansând doar în detrimentul resurselor umane”.

Soldații ruși înaintează de obicei noaptea, în grupuri de cinci până la șapte luptători, a declarat Trauma pentru AFP.

„Apoi, dimineața devreme își lansează atacul.”

Ucraina răspunde cu un baraj de arme grele - artilerie, mortiere, grenade, drone și lovituri de tun, trase de la vehiculele de luptă Bradley furnizate de SUA.

„Unii mor, alții continuă să vină. Este ca un film cu zombi”, a adăugat Trauma.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG