Linkuri accesibilitate

Zelenski, vizită surpriză în prima linie a frontului ucrainean, la Bahmut


Zelenski s-a întâlnit cu militari ucraineni și a păstrat un moment de reculegere în memoria soldaților căzuți în război.
Zelenski s-a întâlnit cu militari ucraineni și a păstrat un moment de reculegere în memoria soldaților căzuți în război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat poziții militare din prima linie a frontului, în apropierea orașului asediat, Bahmut, aflat în estul Ucrainei.

În timpul vizitei sale, Zelenski a fost informat despre „situația operațională și cursul ostilităților din prima linie”, transmite președinția ucraineană.

El s-a întâlnit cu militari ucraineni și a păstrat un moment de reculegere în memoria soldaților căzuți în război.

„Sunt onorat să fiu astăzi aici, în estul țării noastre, în Donbas, și să-i premiez pe eroii noștri, să vă mulțumesc, să vă strâng mâna. Vă mulțumim că ați protejat statul, suveranitatea, estul Ucrainei”, a spus Zelenski.

Iuliia Mendel,, un fost purtător de cuvânt al lui Zelenski, a postat un videoclip care-l arată pe Zelenski lângă Bakmut.

Zelenski, îmbrăcat într-un hanorac închis la culoare și pantaloni militari kaki, a fost văzut înmânând medalii soldaților despre care a spus că apără eroic suveranitatea țării lor.

Andrei Iermak, șeful biroului președinției ucrainene, a postat pe Twitter că a vizitat și poziții din prima linie din Bakhmut împreună cu președintele Zelenski.

El a scrs că este o „mare onoare” pentru el să fie acolo „lângă războinicii noștri eroici”.

„Bahmutul stă în picioare. Forțele de apărare dețin orașul”, a scris Iermak.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii este „profund îngrijorat” de situația din Bahmut și din localitățile din apropierea liniei frontului din estul Ucrainei și de „suferința civilă profundă cauzată de ostilitățile militare constante”.

Personalul CICR a oferit asistență umanitară Kostiantînivka, Chasiv Iar și Selîdove, aproape de linia frontului, unde amploarea distrugerii este uriașă.

„Casele, spitalele, școlile și infrastructura au suferit daune grave. Situația umanitară este îngrozitoare pentru cei care nu au fugit, iar ostilitățile constante îi împiedică să acceseze cele mai elementare servicii”, spune Crucea Roșie într-un comunicat dat publicității miercuri.

Majoritatea civililor care pot pleca au fost deja evacuați, dar mii de alte persoane au rămas în prima linie, spune Crucea Roșie.

Cei mai mulți dintre ei sunt persoane în vârstă, cu mobilitate redusă sau persoane cu dizabilități, precum și persoane care refuză să-și părăsească casele sau au fost strămutate din satele din prima linie.

„​Este o situație cu adevărat dificilă aici, este un zgomot înfricoșător. Ieri o rachetă a zburat peste capetele noastre. Nu trăim, ci supraviețuim”, a declarat un locuitor citat de The Guardian.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG