Linkuri accesibilitate

Autocratul de la Minsk: Belarusul nu va invada Ucraina, dacă Kievul nu o face, dar este de partea Rusiei


Lukașenko crede că Putin și-a atins deja obiectivele în ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială” din Ucraina și consideră că a venit momentul negocierilor.

 Președintele rus Vladimir Putin nu încearcă să împingă Belarusul să se alăture războiului din Ucraina, a declarat autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko într-un interviu online publicat joi, relatează Reuters.

„A implica Belarus... ce va oferi asta? Nimic”, a spus Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a cărui țară se învecinează cu Ucraina, Rusia și trei țări NATO, inclusiv Polonia.

„Dacă voi, ucrainenii, nu treceți granița noastră, nu vom participa niciodată la acest război. În acest război fierbinte. Dar vom ajuta întotdeauna Rusia - ei sunt aliații noștri”, a spus el în interviul acordat unei jurnaliste ucrainene proruse, Diana Pancenko.

Lukașenko a mai spus că crede că Putin și-a atins deja obiectivele în ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” din Ucraina. El a spus că, în aceste condiții, cele două părți ar trebui să stea la masa negocierilor și să fie gata să discute toate problemele, inclusiv viitorul Crimeei și al altor teritorii ucrainene pe care Moscova pretinde că le-a ocupat și-i aparțin.

„Obiectivele sale (ale Rusiei) au fost deja îndeplinite până în prezent. Ucraina nu se va comporta niciodată atât de agresiv față de Rusia după încheierea acestui război, așa cum a făcut-o înainte de război”, susține Lukașenko.

Putin a spus că Rusia a trebuit să trimită zeci de mii de trupe în Ucraina anul trecut pentru a-și proteja propria securitate și a vorbitorilor nativi de limbă rusă, în special în estul Ucrainei, de ceea ce el a spus că sunt „neonaziști” și ultra-naționaliști la putere în Kiev.

Ucraina și aliații săi occidentali consideră argumentul lui Putibn un nonsens și invazia rusească o acaparare de pământ în stil imperial.

Lukașenko a avertizat că Belarus va răspunde în cazul unei agresiuni externe, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare pe care Moscova le-a staționat pe teritoriul său.

„Nu poate exista decât o singură amenințare - agresiunea împotriva țării noastre. Dacă agresiunea împotriva țării noastre începe din Polonia, Lituania, Letonia, vom răspunde instantaneu cu tot ce avem”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG