Linkuri accesibilitate

Nouă campanie de recrutare în Rusia pentru războiul din Ucraina


 O nouă campanie este în desfășurare în această primăvară în toată Rusia, care caută recruți pentru a-și completa trupele pentru războiul din Ucraina.
O nouă campanie este în desfășurare în această primăvară în toată Rusia, care caută recruți pentru a-și completa trupele pentru războiul din Ucraina.

O nouă campanie de recrutare a fost lansată în toată Rusia, care caută voluntari pentru a trimite noi trupe în Ucraina.

O nouă campanie este în desfășurare în această primăvară în toată Rusia, care caută recruți pentru a-și completa trupele pentru războiul din Ucraina, scrie Associated Press.

Reclamele promit bonusuri în numerar și beneficii atrăgătoare. Recrutorii fac apeluri la rece bărbaților eligibili. Birourile de înscriere lucrează cu universități și agenții de servicii sociale pentru a atrage studenții și șomerii.

Pe măsură ce luptele continuă pe câmpurile de luptă ucrainene precum Bahmut și ambele părți se pregătesc pentru contraofensive care ar putea costa și mai multe vieți, mașina de război a Kremlinului are și mai mare nevoie de noi recruți.

O mobilizare din septembrie trecut, care a adus 300.000 de rezerviști – numită „o mobilizare parțială” de Kremlin – a provocat panică în toată țara, deoarece majoritatea bărbaților sub 65 de ani fac parte oficial din rândul rezerviștilor.

Zeci de mii de bărbați au fugit din Rusia în loc să se prezinte la stațiile de recrutare.

Kremlinul neagă că ar planifica o nouă convocare pentru așa-zisa „operațiune militară specială”, cum numește invazia Ucrainei, care a început pe 24 februarie anul trecut.

Dar, pe fondul incertitudinii larg răspândite cu privire la faptul dacă o astfel de mișcare se va întâmpla în cele din urmă, guvernul ademenește bărbații să se ofere voluntari, fie la centrele de recrutare improvizate care apar în diferite regiuni, fie prin apeluri telefonice de la oficialii de înrolare.

În acest fel, poate „evita declararea unui al doilea val de mobilizare oficial”, după ce primul s-a dovedit atât de nepopular, potrivit unui raport recent al thinktank-ului din SUA, Institutul pentru Studiul Războiului.

Un moscovit a declarat pentru Associated Press că angajatorul său, o organizație finanțată de stat, a strâns cardurile de înregistrare militară ale tuturor angajaților bărbați care au vârsta optimă pentru a fi încorporați.

„Te face nervos și speriat – nimeni nu vrea să ajungă dintr-o dată într-un război cu o pușcă în mână”, a spus rezidentul, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru că se temea de represalii. „Operațiunea specială se prelungește oarecum, așa că pot fi așteptate orice surprize din partea autorităților ruse.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG