Linkuri accesibilitate

Ucraina respinge comentariile oficialului NATO privind cedarea de teritorii la schimb cu calitatea de membru al Alianței


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă în timpul summitului NATO de la Vilnius din 12 iulie.

Ministerul de Externe al Ucrainei și oficiali de rang înalt de la Kiev au criticat comentariile unui înalt oficial NATO care a spus că cedarea de teritorii Rusiei, la schimb cu aderarea la NATO, ar putea fi o modalitate de a pune capăt războiului dintre cele două țări.

„Am presupus întotdeauna că alianța, la fel ca Ucraina, nu face comerț cu teritorii”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe Facebook, pe 15 august, adăugând că astfel de sugestii „fac jocul Rusiei”.

Alexei Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, a spus despre comentariile lui Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că sunt „o mișcare ciudată”.

„Nu este absolut clar de ce s-a făcut acest lucru”, a spus Danilov.

În timpul unei discuții din 15 august la Arendal, Norvegia, Jenssen a făcut aceste comentarii, spunând că ar putea fi „o posibilă soluție” pentru soluționarea conflictului.

El a remarcat, de asemenea, că Rusia „se lupta enorm din punct de vedere militar”, că este „nerealist că ar putea ocupa noi teritorii” și a reiterat poziția NATO conform căreia orice decizie privind negocierile cu Rusia revine Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în timpul summitului NATO de la Vilnius din iulie că Kievul este decis să elibereze întregul teritoriu ocupat de ruși și că nu va fi niciodată de acord să cedeze teritorii ca parte a unui acord de pace cu Moscova.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat la începutul acestui an că „Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sale sau înghețarea conflictului”.

Oficialii NATO nu au comentat public declarațiile lui Jenssen, dar mai multe instituții de știri au citat surse anonime din cadrul alianței militare care au spus că NATO „sprijină pe deplin” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Oficialul care a făcut declarațiile și-a cerut scuze

Stian Jensen și-a cerut scuze și a revenit asupra comentariilor sale, la o zi după ce a spus că Ucraina ar putea ceda teritoriilor ocupate în schimbul aderării la NATO.

Șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat unui ziar norvegian că nu ar fi trebuit să vorbească cu atâta ușurință, după ce comentariile sale inițiale au provocat reacția furioasă a Kievului.

„Declarația mea despre acest lucru a făcut parte dintr-o discuție mai largă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să o spun așa. A fost o greșeală”, a declarat el.

Jenssen nu a respins posibilitatea ca un acord de aderare la NATO să poată fi pus până la urmă pe masă. Dacă au existat negocieri de pace serioase, atunci situația militară de la acea vreme, inclusiv cine controlează ce teritoriu, „va avea neapărat o influență decisivă”, a adăugat șeful de stat major.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG