Linkuri accesibilitate

Schemă de ajutor de la UE de 2,5 miliarde euro pentru întreprinderile românești


Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor a întreprinderilor românești, în valoare de 2,5 miliarde euro, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

Schema are scopul de a proteja întreprinderile românești afectate de perturbările economice provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a aprobat reintroducerea unei scheme de ajutor de stat a României de aproximativ 2,5 miliarde euro, echivalentul a 12,5 miliarde lei, transmite Comisia Europeană.

Schema reintrodusă a fost aprobată de Executivul comunitar în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat adoptat pe 9 martie anul trecut și modificat în luna noiembrie a aceluiași an.

Schema inițială a fost aprobată de Comisie în septembrie, iar prima reintroducere a acesteia a fost aprobată în ianuarie 2023 şi a expirat în decembrie 2023.

În baza noii scheme, ajutorul va fi sub formă de garanţii şi de granturi directe.

Ajutorul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol, 335.000 euro pentru fiecare întreprindere din domeniul pescuitului şi acvaculturii şi 2,25 milioane euro pentru întreprinderile din celelalte sectoare.

Acest ajutor va fi acordat până cel târziu pe 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că schema reintrodusă a României este în continuare necesară, adecvată şi proporţională „pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie.”

Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG