Linkuri accesibilitate

Student rus condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru postări care critică invadarea Ucrainei


Dmitri Ivanov a fost condamnat marți pentru răspândirea de informații false despre armata rusă, relatează Associated Press. 
Dmitri Ivanov a fost condamnat marți pentru răspândirea de informații false despre armata rusă, relatează Associated Press. 

Un tribunal din Moscova a condamnat marți un student la opt ani și jumătate de închisoare pentru postările pe care acesta le-a făcut pe rețelele de socializare și care criticau războiul Rusiei în Ucraina.

Dmitri Ivanov, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat marți pentru răspândirea de informații false despre armata rusă, relatează Associated Press.

Potrivit unei legi rusești adoptate la o săptămână de la invadarea Ucrainei, este considerată infracțiune defăimarea armatei rusești sau însăși folosirea termenului război despre care Kremlinul spune că ar fi o „operațiune specială”.

Ivanov a fost acuzat pentru postările făcute pe contul său de Telegram în care numea invazia rusească în Ucraina „război” și în care vorbea despre forțele armate rusești care atacă civili și infrastructura civilă din Ucraina și care au comis crime de război în suburbiile Kievului, Bucea și Irpin.

Cele mai multe dintre postări erau simple preluări din alte surse.

La momentul arestării sale, din aprilie trecut, Ivanov era student la Universitatea de Stat din Moscova (MSU) „Lomonosov”, una din universitățile de top din Rusia.

Legislația rusească a fost făcută pentru a putea trimite dincolo de gratii persoanele care se abat de la narațiunea oficială a guvernului despre conflictul pe care Kremlinul insistă să-l numească „o operațiune militară specială”.

Politicieni proeminenți din opoziție, cum ar fi Ilia Iașin, care ispășește o pedeapsă de opt ani și jumătate de închisoare, și Vladimir Kara-Murza, care se află în închisoare în așteptarea procesului, au fost, de asemenea, acuzați de răspândirea de informații false despre armată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG