Linkuri accesibilitate

Pompierii eliberează locul unde o clădire rezidențială lovită de o rachetă rusească, 6 septembrie 2022. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi/File Photo/File Photo
Pompierii eliberează locul unde o clădire rezidențială lovită de o rachetă rusească, 6 septembrie 2022. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi/File Photo/File Photo

Războiul din Ucraina | Zelenski: Ucraina a recucerit 1.000 de kilometri pătrați într-o săptămână

Ziua 198 a invaziei. Contraofensiva Ucrainei este un succes, lupte puternice se dau la Zaporojie. Secretarul de stat Antony Blinken a făcut o vizită la Kiev, după ce SUA au acordat un ajutor de 2,7 mld dolari pentru Ucriana și alte state.

Principalele informații ale zilei

06:52 9.9.2022

Rachetele americane HIMARS sunt folosite cu succes împotriva rușilor

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat joi, 8 septembrie, că Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA,relatează Reuters.

”Observăm câștiguri reale și măsurabile din partea Ucrainei în ceea ce privește utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS și au avut un efect devastator”, a declarat el reporterilor la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o reuniune a miniștrilor aliați ai SUA unde au discutat despre sprijinul oferit Ucrainei pe termen lung.

”În ciuda faptului că sunt depășiți în armament și în personal, ucrainenii au demonstrat o competență tactică și o voință superioare de a lupta pentru propria lor țară, pentru libertatea lor”, a mai șeful armatei SUA, potrivit CNN.

Generalul american a mai precizat că, până acum, ”obiectivele strategice rusești au fost înfrânte” în Ucraina. El a vorbit și despre eșecurile ofensivei începute în aprilie.

”Obiectivele lor operaționale în acea ofensivă nu au avut succes. Nu au atins tot Donbasul și au trecut doar râul Dnipro în sud, în apropiere de Herson”, a explicat Millery.

Precizând că este prea devreme pentru a evalua pe deplin contraofensiva recent lansată de Ucraina în apropiere de Herson, ”armata ”își folosește în mod eficient focurile de armă pentru a modela manevra la sol în timp ce își continuă ofensiva”.

Progresul forțelor ucrainene lângă Herson a fost ”constant” și ”deliberat”, a adăugat șeful Statului Major al SUA.

06:46 9.9.2022

SUA acordă ajutoare de peste 2 miliarde de dolari Ucrainei și altor 18 state

Departamentul de Stat al SUA a anunțat, joi, că dorește ca parlamentarii americani să aprobe fonduri pentru țările învecinate cu Ucraina, care „sunt potențial expuse riscului unei viitoare agresiuni ruse”.

Fondurile ar face parte dintr-un nou pachet de ajutor de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații săi, propus de oficialii americani.

Într-o declarație de joi, secretarul de stat Antony Blinken a spus că fondurile vor fi furnizate către 18 națiuni din vecinătatea Ucrainei.

Pachetul de 2,2 miliarde de dolari, care ar trebui să fie aprobat de Congres, ar oferi aproximativ 1 miliard de dolari Ucrainei, iar restul ar fi împărțit între țări precum Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia și Lituania, potrivit Associated Press, în timp ce Slovacia, Polonia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Moldova și Slovenia vor primi și ele fonduri.

Luna trecută, avioanele de luptă ale NATO au început un efort de supraveghere, iar organizația a declarat că asigură o „prezență defensivă constantă și monitorizează spațiul aerian” al Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei și României.

Pe lângă declarația sa privind o nouă propunere de ajutor, de joi, Blinken, aflat într-o vizită la Kiev, a anunțat un pachet suplimentar de 675 de milioane de dolari, care va include „arme, muniții și echipamente suplimentare din stocurile Departamentului de Apărare al SUA” pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG