Linkuri accesibilitate

Washington Post: Ucraina a lansat contraofensiva împotriva Rusiei. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene: „Nu avem asemenea informații”


Armata ucraineană a lansat un contraatac mult așteptat împotriva forțelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei, susține Washington Post.

Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul țării, potrivit unor surse din forțele armate ale țării.

Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit sub rezerva anonimatului pentru The Washington Post pe motiv că nu erau autorizați să discute public despre evoluția câmpului de luptă.

Trupele ucrainene includ unități de atac specializate înarmate cu arme occidentale și instruite în tactica NATO.

Bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, lupte grele în regiunea Zaporojie, o parte a liniei frontului care a fost mult timp văzută ca o locație probabilă a noii campanii ucrainene.

Prin atacul spre sud prin câmpiile din Zaporojie, forțele Kievului ar putea urmări să rupă așa-numitul pod terestru dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea ocupată, întrerupând liniile cruciale de aprovizionare rusești.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene: „Nu avem astfel de informații”

Întrebat despre cu privire la presupusa începere a contraofensivei, un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat pentru Reuters: „Nu avem astfel de informații”.

În briefing-ul zilnic despre Ucraina, Ministerul Apărării britanic a raportat joi lupte grele de-a lungul „mai multor sectoare ale frontului”, adăugând că Kievul a deținut inițiativa în majoritatea zonelor.

Armata ucraineană a declarat că inundațiile din Herson au forțat trupele ruse să se retragă cu cinci până la 15 km și au „înjumătățit practic” bombardamentele rusești.

Un înalt comandant rus l-a informat pe președintele Vladimir Putin despre modul în care forțele sale au respins un atac ucrainean la scară largă în regiunea Zaporijia de sud, a informat agenția de presă TASS.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat joi că forțele rusești au rezistat încercărilor aprige peste noapte ale trupelor ucrainene de a sparge linia frontului din Zaporizhzhia și le-au provocat pierderi grele.

Zelenski: Rușii ne împușcă salvatorii!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi părți din regiunea de sud a Hersonului, vizitând zonele afectate de dezastre și vorbind cu oamenii evacuați, după ce deteriorarea barajului Kahovka a provocat inundații devastatoare și a lăsat mulți oameni fără adăpost.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG