Linkuri accesibilitate

Contraofensiva Ucrainei, în impas. Nici viitorul nu sună prea bine


Un indicator rutier ciuruit de gloanțe care semnalează intrarea în localitatea Avdiivka în regiunea Donețk, distrusă de război.
Un indicator rutier ciuruit de gloanțe care semnalează intrarea în localitatea Avdiivka în regiunea Donețk, distrusă de război.

În Avdiivka, orașul industrial din estul Ucrainei, distrus de atacurile rusești, trupele ucrainene încearcă să evite încercuirea lor din mai multe direcții, cel mai mare efort militar de când Moscova a invadat țara vecină, pe 24 februarie 2022.

La aproximativ 500 de kilometri spre sud-vest ucrainenii trec râul Nipru.

De aproape două săptămâni, în mlaștinile aflate de-a lungul malului de est al râului, infanteria marină ucraineană și alte unități au rezistat împotriva atacurilor parașutistilor ruși, avioanelor de luptă și artileriei.

Traversarea râurilor este complicată și periculoasă chiar și pentru armate mai bine echipate.

Forțele ucrainene vor trebui să mute mai multe trupe și echipamente blindate peste apă dacă vor reuși să deschidă un nou front împotriva trupelor rusești, au spus experții.

În cel mai bun caz, trecerea fluviului aaduce o licărire de speranță, pentru că contraofensiva mai mare a Ucrainei, lansată la începutul lunii iunie, se blochează împotriva formidabilei apărări rusești, iar în curând va trebui să facă față și vremii umede, de iarnă.

„Apărarea Rusiei este acum profundă, bine pregătită și susținută cu rezerve semnificative, în timp ce Ucraina luptă acum mai ales cu forțele pe care le are de la începutul invaziei și fără luxul de a se fi putut antrena corespunzător la nivel de brigadă și mai sus”, a spus Stephen Biddle, consilier al generalului american David Petraeus în timpul războiului din Irak, acum profesor de relații internaționale la Universitatea Columbia.

„Această combinație nu este propice pentru un succes rapid în ofensivă”, a spus el.

Rusia contraatacă

În Zaporojie, regiune din sudul Ucrainei, una dintre cele trei locații pe care s-a concentrat Ucraina când și-a lansat contraofensiva în iunie, trupele ucrainene au folosit armament furnizat de Occident - tancuri Leopard, vehicule blindate Bradley, vehicule de infanterie Marder - pentru a încerca să străpungă apărarea rusească constând în tranșee, obstacole antitanc și câmpuri de mine cunoscute generic sub numele de Linia Surovikin.

Efortul a fost scurt, iar o mare cantitate de echipamente occidental a fost avariat sau distrusă.

După ce au străpuns una sau două secțiuni ale apărării rusești în septembrie, la sud de orașul Zaporojie, trupele ucrainene nu au mai avansat.

Forțele Kievului au avansat în medie cu 90 de metri pe zi pe frontul de sud în timpul ofensivei lor de vară, susține Centrul de Studii Strategice, de la Washington. Cu toate acestea, „ progresul lent pe frontul de sud nu înseamnă că Ucraina eșuează sau va eșua în obiectivele sale”, spun specialiștii săi.

Un soldat ucrainean, într-un vehicul blindat de luptă BMP-1
Un soldat ucrainean, într-un vehicul blindat de luptă BMP-1

Totuși, progresul lent reprezintă o provocare majoră pentru armata ucraineană, dar și pentru liderii politici.

„Lipsa unei descoperiri în ofensiva de vară a Ucrainei și schimbarea avantajului material [față de Rusia] înseamnă că Kievul trebuie să lupte cu grijă dacă dorește să păstreze inițiativa”, spune Royal United Service Institute, o organizație de cercetare din Londra, într-un raport dat publicității luna trecută.

„Dă-i drumul”

În regiunea Herson, anul trecut, trupele ucrainene au crescut presiunea asupra brigăzilor ruseși care apărau malurile vestice ale Niprului, pe care Rusia le controla încă din primele săptămâni ale invaziei.

În noiembrie 2022, după luni de atac, forțele rusești s-au retras pe malul opus. Acolo, au construit fortificații și au aruncat rachete asupra Hersonului, terorizând civilii și lovind pozițiile ucrainene.

Ucraina a început să trimită mici unități peste râu și delta acestuia în săptămânile următoare. Comandourile au organizat mici atacuri asupra Spitului Kinburn, la gura Niprului, dar nu au reușit să disloce forțele rusești de-acolo.

După ce un important baraj al Niprului de la Nova Kahovka, aflat sub controlul Rusiei, a fost distrus în iunie, mii de hectare în aval au fost inundate, complicând simultan atât avansul armatei ucrainene, cât și apărarea rusă.

Pe 18 octombrie, bloggerii ruși de război au relatat că trupele din Brigăzile 35 și 36 de infanterie marină din Ucraina au traversat Niprul, la aproximativ 8 kilometri în amonte de Podul Antonivski din Herson, acum distrus.

Una din relatări vorbea de faptul că acestea ar fi ajuns în satul Pișcianivka, la aproximativ 2 kilometri sud-est de malul râului. Mai târziu, Ministerul rus al Apărării a părut să coroboreze rapoartele privind trecerea unui râu.

Între timp, pe 30 octombrie, Rîbar, un canal Telegram legat de un fost ofițer de presă al Ministerului rus al Apărării, a declarat că trupele ucrainene au intrat în satul Krînkî, la aproximativ 20 de kilometri în amonte de Pișcianivka.

Forțele ucrainene „au reușit să pună un punct de sprijin: centrul satului este deținut de zeci de membri ai unităților ucrainene. Eliberarea așezării este complicată de focul puternic al artileriei inamice și de operațiunile de război electronic ale inamicului”, a spus canalul .

Nu a existat nicio confirmare din surse independente, deși oficialii ucraineni au raportat că Krînkî a fost sub bombardament aerian în timpul nopții.

„Faptul că au reușit să treacă cu succes râul și să stabilească două sau trei capete de pod este o realizare semnificativă și arată că rușii întâmpină probleme în ceea ce privește gama de operațiuni consecutive în nord-estul, estul și sudul țării la momentul”, a spus Mick Ryan, un general-maior în rezervă al armatei australiane, care a scris pe larg despre războiul din Ucraina.

„Aceasta fiind spuse, este încă devreme și rămâne neclar dacă aceasta este o demonstrație pentru a-i atrage pe rușii departe, mai la est, sau este o operațiune semnificativă în sine. Instinctul îmi spune că ucrainenii au decis să încerce să vadă ce oportunități pot să apară”, a declarat el pentru RFE/RL.

În est, trupele rusești au lansat noi atacuri din două direcții separate pe Avdiivka, pe 10 octombrie. Puternic fortificată, cu cea mai mare fabrică de cocs din Ucraina, orașul era sub controlul Ucrainei din 2014, oferind trupelor sale capacitatea de a amenința liniile rutiere și feroviare la est și sud-est, spre orașul principal Donețk.

Inițial, trupele rusești au suferit pierderi grele. Casa Albă a susținut săptămâna trecută că cel puțin 125 de vehicule blindate rusești și mai mult de un batalion de echipamente au fost distruse în jurul orașului Avdiivka.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a estimat că Rusia a pierdut sute de oameni și peste 100 de vehicule blindate și tancuri.

„Un cost substanțial”

Rusia a confiscat mai multe poziții la nord și la sud de oraș, accentuând temerile privind o potențială încercuire a trupelor ucrainene.

În ultimele zile, Ucraina a redistribuit unități din Brigada 47 Mecanizată - una dintre cele mai experimentate și mai bine echipate unități - de pe linia frontului de lângă Orihiv până la Avdiivka, un posibil indiciu că comandanții ucraineni se tem de o prăbușire a liniilor lor.

„Iată o decizie politică, un ordin politic de a captura acest oraș în viitorul apropiat și cred că vor fi operațiuni militare serioase, folosind toate forțele pe care le au acolo”, a declarat Alexei Hetman, un analist militar ucrainean, pentru Donbas Realities, de la RFE/RL .

Atacul asupra Avdiivka poate fi, de asemenea, un indiciu că Rusia crede că contraofensiva Ucrainei se stinge și că forțele sale ar putea prelua inițiativa, spune și Ryan.

Această fotografie făcută pe 29 octombrie arată o clădire rezidențială grav avariată în timpul atacurilor rusești în orașul Herson, din sudul orașului.
Această fotografie făcută pe 29 octombrie arată o clădire rezidențială grav avariată în timpul atacurilor rusești în orașul Herson, din sudul orașului.

„Rușii au crezut în mod clar că este un punct slab în linia ucraineană și au avut sentimentul că ucrainenii sunt aproape de a culmina [contraofensiva] și aceasta ar putea fi o oportunitate de a testa această ipoteză”, a spus el. „Cred că rușii au descoperit că ucrainenii nu au atins încă punctul culminant și au unități și efort în rezervă capabile să se ocupe de asta.”

Mai mult de o săptămână mai târziu, forțele rusești și-au extins efortul și au încercat să avanseze în alte cinci sau șase locații de-a lungul liniei frontului de 1.200 de kilometri care trece prin Donbas, în regiunile Donețk și Luhansk.

Acestea includ locuri precum Bahmut, un oraș din regiunea Donețk pe care Rusia l-a capturat, cu victime masive, în mai, după luni de lupte de stradă.

Mai la nord, forțele rusești vizează și Kupîansk, pe râul Oskil, în regiunea Harkov. Trupele ucrainene au capturat orașul pe fondul unei ofensive surpriză anul trecut.

„Șansele unei ca Rusia să rămână descoperită la Avdiyivka nu sunt mult mai mari”, a declarat Biddle pentru RFE/RL într-un e-mail. „Dacă vor antrena suficiente resurse în această luptă, probabil că vor putea lua orașul, așa cum au făcut la Bahmut.”

„Iar dacă ucrainenii încearcă să reziste prea mult, ar putea chiar să piardă unele forțe în urma încercuirii”, a spus el.

Contraofensiva Ucrainei „a cauzat cu siguranță un cost substanțial armatei ruse”, spune Michael Kofman, analist militar rus la Carnegie Endowment for International Peace, într-un podcast difuzat pe 18 octombrie.

„Din punctul de vedere al unei operațiuni ofensive, unde, de obicei, atacatorul suportă cea mai mare parte a victimelor și a pierderilor materiale, armata ucraineană s-a descurcat destul de bine, cu siguranță cam la fel de bine cum se putea aștepta în condițiile și nivelul de pregătire pe care le aveau la dispoziție”, a spus el.

XS
SM
MD
LG