Linkuri accesibilitate

Prima întâlnire Blinken - Lavrov de la invazia rusească în Ucraina


 Blinken i-a reiterat lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să susțină apărarea Ucrainei atât timp cât este nevoie, în prima conversație dintre cei doi de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Blinken i-a reiterat lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să susțină apărarea Ucrainei atât timp cât este nevoie, în prima conversație dintre cei doi de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au vorbit joi mai puțin de 10 minute în marja reuniunii G20 de la New Delhi, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Blinken i-a reiterat lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să susțină apărarea Ucrainei atât timp cât este nevoie, a spus oficialul despre prima conversație dintre cei doi de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Blinken a cerut, de asemenea, Moscovei să-și anuleze decizia de a suspenda participarea la tratatul nuclear New Start și să-l elibereze pe cetățeanul american deținut în Rusia, Paul Whelan.

„Secretarul de stat [Blinken] a găsit o bună ocazie pentru a transmite aceste trei mesaje direct, despre care considerăm că ne promovează interesele. Rămânem cu speranța că rușii vor reveni asupra deciziei și că vor fi pregătiți să se angajeze într-un proces diplomatic care poate duce la o pace justă și durabilă, dar nu aș spune că în urma acestei întâlniri există vreo așteptare că lucrurile se vor schimba prea curând”, a spus el citat de The Guardian.

Lavrov nu a făcut nicio referire la discuție în conferința de presă pe care a susținut-o apoi după reuniunea miniștrilor de externe G20 de joi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a confirmat că întâlnirea a avut loc, susținând pentru CNN că Blinken ar fi cerut ca discuția să aibă loc înainte de cea de a doua sesiune a G20.

La scurt timp de la declarația oficialului american, secretarul de stat al SUA a confirmat discuția cu omologul său rus și că i-a spus lui Lavrov că Washingtonul va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

„Washingtonul va face eforturi ca războiul din Ucraina să se încheie în termenii pe care Kievul îi dorește”, a declarat Blinken că i-ar fi spus lui Lavrov.

„Opriți acest război de agresiune, angajați-vă într-o diplomație semnificativă care poate produce o pace justă și durabilă”, a spus Blinken că i-ar fi spus lui Lavrov.

„Președintele Putin și-a demonstrat interes zero pentru a se implica, spunând că nu este nimic de discutat decât dacă și până când Ucraina acceptă, citez, «noua realitate teritorială»”.

Blinken a spus că a îndemnat, de asemenea, Moscova să revină asupra „deciziei sale iresponsabile” și la „participarea la tratatul nuclear New Start” și că „este în interesul ambelor țări”.

​„Indiferent de ce se mai întâmplă în lume, în relația noastră, Statele Unite sunt întotdeauna gata să se angajeze și să acționeze asupra controlului strategic al armelor, așa cum au făcut Statele Unite și Uniunea Sovietică chiar și atunci când Războiul Rece era la apogeu”, a mai spus Blinken.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG