Linkuri accesibilitate

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului: doar 517 copii din cei 20.000 deportați de Rusia au revenit în Ucraina


Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț

Doar 517 copii din cei aproximativ 20.000 luați ilegal de Rusia au revenit în Ucraina de la începutul invaziei rusești, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț.

Potrivit datelor oficiale emise de autoritățile ucrainene, cel puțin 19.546 de copii au fost duși din Ucraina în Rusia până la sfârșitul anului trecut.

Numărul se referă doar la acele cazuri care au fost înregistrate oficial, dar cifra reală se consideră a fi considerabil mai mare.

Informația a fost oferită de Lubineț în fața Forumului Economic Mondial de la Davos, unde a vorbit duminică.

El a spus că inclusiv 2.828 de adulți luați de Rusia au fost returnați, dintre care 150 de civili.

„Sarcina noastră este să îi întoarcem pe toți” în țară, a spus Lubineț. El a cerut comunității internaționale „să-și intensifice imediat eforturile în această direcție”.

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandate de arestare în martie anul trecut împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului.

Ei sunt acuzați de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, împreună cu transferul ilegal de persoane din Ucraina ocupată în Rusia, de la invazia totală din 24 februarie 2022.

CPI a spus că Putin și Lvova-Belova sunt acuzați că „au comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții”.

Despre Putin, Curtea a spus că nu a „exercitat controlul în mod corespunzător controlul asupra subordonaților civili și militari care au comis sau au permis să se comită aceste acte și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv, în conformitate cu responsabilitatea superioară”.

Abducted By Russia, Ukrainian Teen Finds His Way Home Almost A Year Later
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Decizia CPI a fost susținută de Statele Unite și de majoritatea țărilor UE, dar o decizie comună a UE a fost blocată de Ungaria.

Kremlinul a respins acuzațiile de deportare forțată.

Autoritățile ruse susțin că au „salvat copii” din zona de conflict și că sunt gata să-i înapoieze pe cei pe care părinții și tutorii lor îi cer.

XS
SM
MD
LG