Linkuri accesibilitate

Cincisprezece copii redați Ucrainei de pe teritoriul ocupat de ruși


Copiii au fost trimiși înapoi în Ucraina alături de mamele și tutorii lor legali.
Copiii au fost trimiși înapoi în Ucraina alături de mamele și tutorii lor legali.

Cincisprezece copii au fost returnați din regiunile ucrainene ocupate de ruși Harkov și Herson, precum și mamele lor și tutorii legali ai copiilor, a anunțat comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets.

„Aceștia sunt copii din orașele regiunilor Harkov și Herson, care au fost ocupate la începutul războiului. Un total de 308 de copii au fost returnați în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei”, a adăugat el, citat de The Guardian.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război.

CPI l-a acuzat pe Putin de crime de război în Ucraina pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Sunt primele acuzații internaționale formulate împotriva Rusiei de la începutul conflictului și vin după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetatori.

Ei susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă.

De asemenea, comisarul lui Putin pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, este și ea acuzată de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina. Și pe numele ei a fost emis un mandat internațional de arestare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG