Linkuri accesibilitate

Anchetă ONU: Rusia a comis o „gamă largă” de crime de război în Ucraina


O tabără de vară pentru copii din Ucraina este locul unor atrocități înfiorătoare făcute de armata rusă. Într-un subsol au fost găsite cadavre cu mâinile legate la spate și găuri de gloanțe în cap.
O tabără de vară pentru copii din Ucraina este locul unor atrocități înfiorătoare făcute de armata rusă. Într-un subsol au fost găsite cadavre cu mâinile legate la spate și găuri de gloanțe în cap.

Rusia a comis o gamă largă de crime de război în Ucraina , inclusiv crime intenționate, tortură sistematică și deportarea copiilor, potrivit unui raport al unei anchete susținute de ONU, dat publicității joi.

Forțele ruse au desfășurat atacuri „nediscriminatorii și disproporționate” asupra Ucrainei, au recurs la tortură, au ucis civili în afara zonei de luptă și nu au luat măsuri pentru a proteja populația ucraineană, arată raportul citat de The Guardian.

Raportul, publicat la un an după bombardamentul rusesc asupra unui teatru din orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, în care au fost uciși sute de oameni, inclusiv copii, reprezintă o noutate fie și pentru că este prima condamnare a unui membru al consiliului de securitate al ONU, Rusia.

Comisia a citat atacurile repetate care vizează infrastructura ucraineană care au lăsat sute de mii de persoane fără căldură și electricitate în lunile cele mai reci ale iernii, ca potențiale crime împotriva umanității.

Raportul a descris, de asemenea, utilizarea „sistematică și pe scară largă” a torturii în mai multe regiuni aflate sub ocupația rusească și a oferit detalii despre metodele de tortură utilizate în centrele de detenție din Rusia, unde victimele au fost supuse la șocuri electrice cu un telefon militar – un tratament cunoscut sub numele de „apelul lui Putin” – sau atârnat de tavan în „poziție de papagal”.

Raportul, bazat pe peste 500 de interviuri, coroborate cu imagini din satelit și vizite la locuri de detenție și morminte, apare vine în timp ce Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga este așteptată să ceară mandate de arestare pentru oficialii ruși acuzați de deportarea forțată a copiilor din Ucraina și care au dat ordin să fie atacată infrastructura civilă din Ucraina.

Autorii raportului au remarcat, de asemenea, un „număr mic” de încălcări aparente din partea forțelor ucrainene, inclusiv una despre care au spus că este cercetată penal de autoritățile ucrainene. Marea majoritate a raportului s-a concentrat însă pe acuzațiile împotriva Rusiei.

Rusia neagă săvârșirea de atrocități sau că i-ar fi vizat vreodată pe civilii din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG