Linkuri accesibilitate

Danemarca și Țările de Jos mulțumesc SUA pentru că au dat undă verde pentru trimiterea F-16 în Ucraina


Avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Olandeze

Liderii coaliției internaționale mulțumesc SUA pentru că ar fi dat undă verde pentru trimiterea F-16 în Ucraina, dar încă nu este clar când ar putea avea loc transferul.

Danemarca și Țările de Jos au declarat că SUA au deschis calea pentru a permite reexportarea avioanelor F-16 în Ucraina, după ce unii dintre piloții săi sunt antrenați să le piloteze, ajutând la restabilirea impulsului unui proces care părea să se blocheze.

Miniștrii din cele două țări, lideri ai unei coaliții internaționale de sprijinire a Ucrainei au mulțumit Washingtonului pentru undă verde, deși rămâne neclar când ar putea avea loc transferul F-16.

Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării, a spus că salută decizia SUA „de a deschide calea pentru livrarea avioanelor F-16 în Ucraina”, care ar permite coaliției să înceapă „pregătirea piloților ucraineni”.

Ministrul danez al apărării a spus că donarea avioanelor F-16 este „un pas firesc” după finalizarea pregătirii piloților.

„Discutăm despre asta cu aliații apropiați și mă aștept că în curând vom putea fi mai concreti în acest sens”, a adăugat Jakob Ellemann-Jensen.

În urmă cu o săptămână, Washington Post a scris că cei șase piloți ucraineni care se antrenează să lupte pe F-16 nu vor finaliza antrenamentul până vara viitoare, ceea ce înseamnă că Rusia își va menține poziția dominantă în războiul aerian până anul viitor.

Începutul programului de antrenament a fost amânat în mod repetat, comentariile olandeze și daneze indicând că absența aprobării oficiale a SUA a fost printre factorii care au împiedicat începerea exercițiului.

Ucraina se resemnase cu o întârziere lungă. „Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă și iarnă”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, la televiziunea ucraineană miercuri seara.

„Am avut mari speranțe pentru acest avion, că va deveni parte din apărarea aeriană, capabil să ne protejeze de terorismul rusesc cu rachetele și dronele”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG