Linkuri accesibilitate

Antony Blinken și David Cameron îndeamnă Congresul SUA să ajute Ucraina


 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Cameron susțin o conferință de presă comună la Departamentul de Stat din Washington, DC, pe 9 aprilie 2024.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Cameron susțin o conferință de presă comună la Departamentul de Stat din Washington, DC, pe 9 aprilie 2024.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Regatului Unit, David Cameron, au cerut Congresului american să aprobe un nou ajutor militar pentru Ucraina, după discuțiile de la Washington.

Blinken și Cameron au susținut o conferință de presă comună în care secretarul de stat american a declarat că finanțarea blocată a Ucrainei este esențială pentru securitatea SUA, europeană și mondială.

Solicitarea bugetară suplimentară pe care Joe Biden a făcut-o Congresului este „urgentă” și ar trebui luată la vot „cât mai repede posibil”, a spus Blinken.

Și șeful diplomației britanice a subliniat cât este de important ca Ucraina să fie sprijinită militar și a spus că SUA trebuie să „elibereze acești bani și să-i lase să treacă”.

David Cameron a spus că nu există o alianță mai strânsă pentru cea dintre Regatul Unit și SUA. „Într-o perioadă de pericol ca aceasta în afacerile internaționale, alianțele strânse contează cu adevărat”, a spus ministrul de externe al Regatului Unit.

Cât privește sprijinul pentru Ucraina, Cameron a spus că „știm de ce au nevoie și știm ce este potrivit pentru noi. Știm că dacă le oferim ucrainenilor sprijinul pe care îl merită, ei pot câștiga acest război.”

Citându-l pe ministrul de externe ucrainean, Cameron a spus că Ucraina are nevoie de apărare antiaeriană, muniție și bani. El a mai spus ca întregii lumi, inclusiv Chinei, să-i fie transmis mesajul clar că SUA și Marea Britanie sunt alături de aliații lor.

„Nimic nu este mai important decât cererea suplimentară făcută Congresului în acest moment. Vin aici fără să intenționez să țin prelegeri nimănui sau să spun cuiva ce să facă sau să mă pun în calea procesului politic. Am venit ca un mare și devotat prieten în această țară și cu credința că este întru totul în interesul vostru, al securității voastre, al viitorului vostru, al viitorului tuturor, al partenerilor voștri ca acești bani să fie eliberați și lăsați să treacă mai departe”.

Victoria pentru Ucraina este „vitală pentru securitatea americană și europeană”, a spus Cameron.

Aflat în vizită în SUA, Cameron s-a întâlnit și cu Donald Trump la cina luni, la proprietatea sa din Mar-a-Lago.

În timpul ședinței de informare cu Blinken, Cameron a justificat întâlnirea cu Trump, spunând că a fost o întâlnire normală cu o personalitate a opoziției și a spus că au discutat o serie de probleme globale presante, fără a oferi și alte detalii. „Aceste lucruri sunt pe deplin potrivite”, a spus el.

Stafful de campanie al lui Trump a spus că fostul președinte și Cameron au discutat despre războiul din Ucraina și „nevoia ca țările NATO să își îndeplinească cerințele de cheltuieli pentru apărare”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG