Linkuri accesibilitate

Mesaje contradictorii despre demisia ministrului Apărării din Ucraina


Kirilo Budanov ar fi favorit la șefia apărării, în locu lui Olexei Reznikov. La mai puțin de 24 de ore, David Arakhamia, șeful blocului parlamentar al lui Zelenski, a revenit și a spus că „nu vor avea loc schimbări de personal în sectorul apărării în această săptămână”.
Kirilo Budanov ar fi favorit la șefia apărării, în locu lui Olexei Reznikov. La mai puțin de 24 de ore, David Arakhamia, șeful blocului parlamentar al lui Zelenski, a revenit și a spus că „nu vor avea loc schimbări de personal în sectorul apărării în această săptămână”.

Actualul ministru ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ar urma să fie înlocuit de generalul Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare a țării. Informația a fost publicată de liderului parlamentar al partidului Slujitorul Poporului”, formațiunea președintelui Volodimir Zelenski.

David Arakhamia, liderul parlamentar al partidului „Slujitorul Poporului”, a declarat într-o postare pe rețeaua Telegram că Reznikov va fi transferat în funcția de ministru al industriilor strategice. Arakhamia afirmă că este o mutare dictată de nevoile războiului, în condițiile în care Rusia se pregătește de ofensivă iar cooperarea între armată și industria din Ucraina trebuie întărită.

Și alte schimbări vor apărea în structura guvernului, potrivit parlamentarului ucrainean. Astfel, actualul șef al Poliției Naționale, Igor Klimenko, va deveni ministru de Interne.

David Arakhamia nu a precizat când vor avea loc schimbările iar o informare oficială despre aceste modificări nu a fost deocamdată emisă.

Intențiile autorităților de la Kiev sunt cu atât mai importante cu cât Ministerul Apărării este unul esențial în situația de război în care se află Ucraina.

La mai puțin de 24 de ore mai târziu, David Arakhamia, șeful blocului parlamentar al lui Zelenski, a revenit și a spus pe Telegram că „nu vor avea loc schimbări de personal în sectorul apărării în această săptămână”.

Reznikov a spus că, deși nu plănuia să demisioneze, orice decizie cu privire la viitorul său va fi luată de președinte.

Zvonurile despre o posibilă demisie sau înlăturare a lui Reznikov au crescut după o serie de acuzații de corupție în cadrul ministerului.

În ianuarie, presa ucraineană a scris că Ministerul Apărării ar fi achiziționat produse pentru armată la prețuri umflate printr-o companie de „garnitură”. Alte acuzații de corupție au fost, de asemenea, invocate în mass-media.

Ministrul adjunct al Apărării Viaceslav Șapovalov, care era responsabil cu furnizarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat pe 24 ianuarie în urma acuzațiilor care i-au fost aduse și despre care a spus că sunt lipsite de temei.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov spune că funcția lui viitoare în guvern va fi hotărâtă de președintele Zelenski.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov spune că funcția lui viitoare în guvern va fi hotărâtă de președintele Zelenski.

Ieri, ministrul Oleksii Reznikov a declarat că nu intenționează să demisioneze, dar a precizat că orice decizie privind viitorul său în guvernul de la Kiev va fi luată de președintele Volodimir Zelenski.

Informațiile privind o posibilă demitere sau demisie a actualului ministru al Apărării au circulat intens după acuzațiile de corupție vizând funcționari din ministerul ucrainean al apărării.

În ianuarie, presa din Ucraina a relatat pe larg despre presupuse achiziții făcute de minister la prețuri „umflate”. Ministrul Apărării a negat acuzațiile iar autoritățile judiciare au lansat o investigație.

La puțin timp după declanșarea anchetei, mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt şi-au anunţat demisia, inclusiv adjunctul ministrului Apărării, Viaceslav Şapovalov, adjunctul directorului administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general, Oleksii Sîmonenko.

Aceste demisii au fost însă prezentate atunci de ministerul Apărării drept o dovadă de transparență și nicidecum o recunoaștere a unor „acuzații nefondate”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG