Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei: Deportarea forțată de a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia este „genocid”


O rezoluție privind „deportările și transferurile forțate ale copiilor ucraineni și ale altor civili în Federația Rusă sau în teritoriile ucrainene ocupate temporar” a fost adoptată cu o majoritate de 87 de voturi.

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a votat că detenția forțată și deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia este „genocid”.

O rezoluție privind „deportările și transferurile forțate ale copiilor ucraineni și ale altor civili în Federația Rusă sau în teritoriile ucrainene ocupate temporar” a fost adoptată cu 87 de voturi pentru, adică o majoritate covârșitoare. „Creați condiții pentru întoarcerea lor în siguranță, opriți aceste crime și pedepsiți autorii”, se spune în textul rezoluției.

Un reprezentant a votat împotrivă, iar altul s-a abținut.

În rezoluția sa, adunarea a cerut „acțiuni imediate și urgente să fie luate pentru a opri practicile de transfer forțat ilegal și deportare pe care le desfășoară în prezent Federația Rusă împotriva populației ucrainene și în special politica și practicile sale legate de îndepărtarea copiilor din familiile și casele lor și absorbția lor ulterioară în cetățenia, identitatea și cultura rusă.”

Adunarea a cerut ca practica să se oprească „imediat și necondiționat”. De asemenea, a cerut Rusiei să acorde acces la ONG-uri și organizații de caritate, precum și informații despre locul în care sunt copiii acum.

„Adunarea evidențiază necesitatea înregistrării și monitorizării cazurilor individuale, atât pentru a permite mecanisme de despăgubire rapidă, cât și pentru a colecta dovezi de răspundere pentru a aduce făptuitorii, la toate nivelurile de responsabilitate, în fața justiției.”

Curtea penală internațională a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin în martie în legătură cu „deportarea ilegală” a minorilor . Unul a fost emis și pentru comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, despre care se crede că ar avea 18 copii adoptați, inclusiv un adolescent din Mariupol.

Rezoluția susține că Rusia a început să mute copii din teritoriile ocupate Donețk și Lugansk înainte de invazia sa din 24 februarie anul trecut. Într-un raport de la începutul acestei luni, guvernul ucrainean a declarat că a strâns rapoarte despre peste 19.000 de copii care au fost deportați.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG