Linkuri accesibilitate

Prigojin riscă acuzații de trădare dacă abandonează Bahmutul


Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner.
Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner.

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, susține că a fost avertizat că el și luptătorii săi vor fi considerați trădători dacă-și vor abandona pozițiile cucerite din Bahmut, unde se dă cea mai sângeroasă confruntare de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Săptămâna trecută, Prigojin a amenințat că-și va retrage trupele din estul Ucrainei pentru că nu i-a fost furnizată muniția de care are nevoie pentru a captura orașul.

Ultimele sale comentarii au fost făcute publice marți, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei și o paradă militară a avut loc la Moscova.


„Ieri a venit un ordin de luptă care spunea clar că, dacă ne părăsim pozițiile, va fi privit ca o trădare împotriva patriei. Acesta a fost mesajul pentru noi”, a spus Prigojin fără să numească autorul ordinului.

„[Dar] dacă nu există muniție, atunci vom părăsi pozițiile noastre și vom fi cei care ne vom întreba cine trădează cu adevărat patria-mamă. Aparent, cel [care trădează Rusia] este persoana care a semnat (ordinul de a furniza prea puțină muniție".

El a spus că forțele sale vor rămâne în Bahmut și vor continua să ceară muniția de care au nevoie „pentru câteva zile”.

Prigojin a acuzat anterior ministerul apărării că i-a lipsit trupele de muniție.

Ministerul a spus că lucrează pentru a se asigura că toate unitățile de pe câmpul de luptă vor primi tot ce au nevoie.

Luni seara, Prigojin a spus că sunt semnale că problema muniției s-ar fi rezolvat, dar marți a spus că dimensiunea transportului promis a fost drastic redusă. „Ne-au dat doar 10% din ceea ce le-am cerut. Am fost înșelați”, a spus el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG