Linkuri accesibilitate

Norvegia expulzează 15 diplomați ruși


Norvegia expulzează 15 diplomați ruși, declarați persona non grata. Ei „trebuie să părăsească Norvegia într-un timp scurt”, a spus șefa diplomației norvegiene, Anniken Huitfeldt.

„Nu vom acorda vize ofițerilor de informații care solicită o viză în Norvegia”, a spus el. „Nu vorbim de diplomați obișnuiți, ci de ofițeri de informații sub acoperire diplomatică. Activitățile lor reprezintă o amenințare la adresa intereselor norvegiene”, a adăugat diplomatul.

Huitfeldt a refuzat să spună dacă expulzările au fost făcute în consecința vreunui incident specific.

Guvernul norvegian a declarat că activitățile diplomaților expulzați sunt „incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

Expulzările se ridică la un sfert din diplomații ruși acreditați în prezent la Oslo, se arată în comunicat.

După ce Ministerul rus de Externe a amenințat că Moscova va răspunde în consecință la acțiunea Norvegiei, Huitfeldt a spus: „Rusia nu are de ce să răspundă. Avem diplomați norvegieni staționați în Rusia, dar niciunul dintre ei nu este ofițer sub acoperire de informații”.

Ea a subliniat, însă, că Oslo dorește „relații diplomatice normale cu Rusia și că diplomații ruși sunt bineveniți în Norvegia”.

știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG