Linkuri accesibilitate

Rușii trimit în prima linie persoane fără auz, cu retard și suferințe psihice severe


Familie de ruși care-și plânge fiul pierit pe câmpul de luptă
Familie de ruși care-și plânge fiul pierit pe câmpul de luptă

Autoritățile ruse vor putea trimite în prima linie a frontului din Ucraina persoane fără auz, cu retard și suferințe psihice severe.   

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a aprobat joi o listă de boli cu care cetățenii ruși nu vor putea servi sub contract în timpul mobilizării, legii marțiale și pe timp de război, scrie Nexta, o publicație a opoziției din Belarus aflată în exil.

Lista cuprinde 26 de boli, inclusiv HIV, hepatită B și C, diabet zaharat, toate formele de tuberculoză activă, dependența de droguri, lipsa membrelor sau a unui rinichi.

Pe această listă nu se află, însă, defectele cardiace, lipsa auzului și suferințele psihice severe, cum ar fi oligofrenia sau schizofrenia, arată sursa citată.

Politicianul rus de opoziție Mihail Hodorkovski a remarcat că acest ordin a fost creat pentru ca mai mulți „voluntari” să poată fi recrutați chiar din închisori, pentru ca nu doar

„Adică, acum nu doar prizonieri ruși, dar prizonierii ruși grav bolnavi vor lupta în Ucraina. Din punctul de vedere al unei persoane obișnuite, acesta este un cinism incredibil. Dar comandamentului rus nu îi pasă pe cine vor trimite la război”, a spus Hodorkovski, citat de publicația belarusă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG