Linkuri accesibilitate

SUA și Japonia anunță că vor continua să sancționeze Rusia și să sprijine Ucraina


 Liderii Japoniei și SUA s-au întâlnit înaintea summitului G7, de la Hiroshima pentru a discuta o gamă largă de subiecte, de la schimbările climatice și securitatea alimentară, până la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei
Liderii Japoniei și SUA s-au întâlnit înaintea summitului G7, de la Hiroshima pentru a discuta o gamă largă de subiecte, de la schimbările climatice și securitatea alimentară, până la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Premierul japonez, Fumio Kishida, a declarat reporterilor că el și președintele SUA, Joe Biden, au convenit să continue sancțiunile împotriva Rusiei și să sprijine Ucaina.

Liderii Japoniei și Statelor Unite s-au întâlnit înaintea unui summit mai amplu al Grupului celor Șapte Națiuni (G7), care se reunește la Hiroshima în perioada 19-21 mai pentru a discuta o gamă largă de subiecte, de la schimbările climatice și securitatea alimentară până la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, relatează Reuters.

„Suntem de comun acord în ceea ce privește colaborarea strânsă cu țări care au aceleași opinii, inclusiv cu membrii G7, și am convenit să continuăm sancțiunile stricte împotriva Rusiei, precum și un sprijin puternic pentru Ucraina”, a declarat Kishida reporterilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să se alăture unei sesiuni G7 duminică prin legătură video, a spus Kishida. Pe lângă Statele Unite și Japonia, G7 cuprinde Marea Britanie, Canada, Franța, Germania și Italia.

Casa Albă a anunțat joi că Biden și Kishida au discutat modalități de a consolida cooperarea în domeniul apărării și de a contracara comportamentul coercitiv al Chinei.

„Vom continua, de asemenea, să lucrăm îndeaproape în ceea ce privește diferitele probleme referitoare la China și am convenit să lucrăm împreună la provocările comune care implică China”, a adăugat Kishida.

Joe Biden este doar al doilea lider al Casei Albe care vizitează orașul unde are loc summit-ul și unde în 1945 forțele americane au lansat prima bomba atomică din istorie, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Contextul este acum unul diferit, SUA, Japonia și ceilalți aliați având de confruntat provocările lansate de Rusia prin războiul declanșat în Ucraina.

„Vor fi discuții despre câmpul de luptă”, a spus consilierul de securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

El a mai menționat că liderii G7 vor încerca să evite lacune în materie de sancțiuni, astfel ca efectul lor să fie cel maxim. Vor fi discuții legate de stadiul sancțiunilor și pașii pe care G7 și-i va asuma pentru întărirea acestora, potrivit acestuia.

Reprezentantul Casei Albe a mai spus că alianța SUA-Japonia se află într-unul din cele mai bune momente.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG