Linkuri accesibilitate

Camionagiii polonezi suspendă protestul de la granița cu Ucraina


Camionagiii polonezi au cerut ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem prin care companiile ucrainene să aibă nevoie de permise pentru a opera în blocul comunitar și, prin reciprocitate, și pentru camionagiii europeni care intră în Ucraina.
Camionagiii polonezi au cerut ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem prin care companiile ucrainene să aibă nevoie de permise pentru a opera în blocul comunitar și, prin reciprocitate, și pentru camionagiii europeni care intră în Ucraina.

Camionagiii polonezi, care au blocat punctele de frontieră cu Ucraina de mai mult de două luni, își vor suspenda protestul până la 1 martie, după ce au semnat un acord cu guvernul.

Anunțul a fost făcut de ministrul polonez al Infrastructurii, Dariusz Klimczak.

„Am semnat un acord. Rezultatul acordului va fi întreruperea protestelor la punctele de trecere a frontierei din trei orașe: Korczowa, Hrebenne, Dorohusk”, a declarat ministrul Infrastructurii, citat de Reuters.

Șoferii polonezi au cerut ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem prin care companiile ucrainene să aibă nevoie de permise pentru a opera în blocul comunitar și, prin reciprocitate, și pentru camionagiii europeni care intră în Ucraina.

„Protestul va fi oprit până la 1 martie”, a adăugat el, spunând că discuțiile sunt încă în curs.

Tomasz Borkowski de la Comitetul pentru Protecția Transportatorilor și Angajatorilor de Transport a declarat pentru Reuters înainte de ceremonia de semnare că protestul va fi suspendat începând de miercuri.

„Am convenit anumite condiții, vom acorda timp guvernului să lucreze, deoarece este un nou guvern”, a spus el.

Principalele puncte ale acordului includ monitorizarea soluțiilor elaborate în comun de Polonia și Ucraina pentru a ușura situația șoferilor înmatriculați în UE din Ucraina, discuții cu UE cu privire la acordul său cu Ucraina și discuții cu Comisia Europeană privind sprijinul financiar pentru companiile de transport de marfă poloneze.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG