Linkuri accesibilitate

Kievul cere implicarea Indiei în soluționarea conflictului cu Rusia


Emine Djaparova, prim-adjunctul ministrului ucrainean de externe se află de luni într-o vizită de patru zile la New Delhi. Este pentru prima oară când un ministru ucrainean călătorește în India de la invazia rusească în Ucraina.
Emine Djaparova, prim-adjunctul ministrului ucrainean de externe se află de luni într-o vizită de patru zile la New Delhi. Este pentru prima oară când un ministru ucrainean călătorește în India de la invazia rusească în Ucraina.

Ucraina ar dori ca India să fie implicată în soluționarea conflictului său cu Rusia „în mare măsură”, a spus prim-adjunctul ministrului ucrainean de externe Emine Djaparova.

Djaparova se află de luni într-o vizită de patru zile la New Delhi. Este pentru prima oară când un ministru ucrainean călătorește în India de la invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie 2022.

Djaparova va avea discuții cu oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe din India, inclusiv cu Meenakshi Lekhi, ministrul de stat pentru afaceri externe și cultură.

Ea se va întâlni, de asemenea, cu consilierul adjunct pentru securitate națională al Indiei, Vikram Misri.

Ziarul hindus din India a scris că Djaparova va cere Indiei să trimită un „mesaj puternic de pace” lui Vladimir Putin, care va vizita India în iulie pentru un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai.

„Credem că intensificarea dialogului politic la cel mai înalt nivel este primul pas către acest mare obiectiv. Președintele meu cere o conversație telefonică cu premierul. Așteptăm cu nerăbdare să-l primim într-o zi la Kiev”, a spus Djaparova, într-un interviu la postul indian de televiziune CNBC TV18.

Ea a adăugat că Ucraina se așteaptă ca India, care deține președinția rotativă a G20 în acest an, să invite oficialii de la Kiev să participe la evenimentele G20 și să intensifice dialogul politic.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG