Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, la reuniunea de lucru de la Paris a liderilor europeni: Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia


Președintele Klaus Iohannis se află la Paris la o întâlnire de lucru inițiată de președintele Franței.
Președintele Klaus Iohannis se află la Paris la o întâlnire de lucru inițiată de președintele Franței.

Președintele Klaus Iohannis, alături de alți 19 de lideri europeni, participă luni la o întâlnire de lucru la Paris pentru a transmite președintelui rus Vladimir Putin un mesaj hotărât în privința ajutorării Ucrainei.

Președintele Emmanuel Macron și-a invitat omologii europeni la Palatul Elysee pentru o întâlnire de lucru anunțată din scurt pentru a discuta cum să intensifice aprovizionarea cu muniții către Ucraina, pe fondul a ceea ce consilierii săi spun că este o escaladare a agresiunii ruse în ultimele săptămâni.

Şeful statului Klaus Iohannis a precizat că participă la reuniunea de lucru găzduită la Paris de către preşedintele francez Emmanuel Macron, pentru a consolida mai mult sprijinul multidimensional pentru Ucraina, la doi ani de când Rusia a început acest război ilegal.

„Reafirmăm din nou unitatea şi determinarea noastră. Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia”, a mai declarat el.


„La Paris, pentru reuniunea de lucru găzduită de preşedintele Emmanuel Macron pentru a consolida mai mult sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina, la doi ani de când Rusia a început acest război ilegal. Reafirmăm din nou unitatea şi determinarea noastră. Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia”, a scris Klaus Iohannis, luni pe reţeaua X, fostă Twitter.

Reuniunea de nivel înalt este organizată de către şeful de stat francez Emmanuel Macron, iar discuţiile vizează evoluţia războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, implicaţiile acestuia asupra securităţii europene şi euroatlantice, precum şi identificarea opţiunilor pentru intensificarea asistenţei pentru Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz, ministrul de externe britanic David Cameron, premierul olandez Mark Rutte, precum și lideri din țările scandinave și baltice se numără printre cei prezenți. Statele Unite sunt reprezentate de secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, Jim O'Brien.

Aprovizionarea Ucrainei cu muniții a devenit o problemă critică pentru Kiev. Uniunea Europeană nu își va atinge obiectivul de a trimite Ucrainei un milion de cartușe de artilerie până în martie.

Oficialii francezi citați de Reuters au declarat că președintele Macron urmează sămeargă la Kiev în martie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG