Linkuri accesibilitate

Copii interogați de serviciul secret rus pentru că mama lor a criticat invadarea Ucrainei


Ministerul rus al Apărării

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a interogat doi copii, o fată de 9 ani și un băiat de 10 ani, în timp ce investighează un caz penal legat de presupusă defăimare a armatei ruse.

Jurnalul online rus Kholod a relatat pe 17 august că cei doi copii au fost chemați la audieri în cadrul anchetei asupra mamei lor, Lidia Prudovskaia, acuzată de „discreditarea” în mod repetat a forțelor armate ale țării pe rețelele de socializare.

Copiii au fost audiați separat pe 31 iulie în prezența unui psiholog și a unui reprezentant al serviciilor sociale, câte 15 minute. Potrivit lui Kholod , Prudovskaya nu a avut voie să fie prezentă în timp ce copiii ei erau interogați .

Acuzațiile împotriva femeii, avocat din regiunea de nord-vest Arhanghelsk, sunt legate de 11 postări pe care le-ar fi făcut pe VK, un site de rețea rusesc care seamănă cu Facebook.

Postările Lidiei au fost accesibile numai prietenilor și criticau războiul dus de Rusia în Ucraina, făcute în timpul unui concert al starului pop rus Zemfira, care a criticat invazia rusească în Ucraina.

Zemfira a fost citată spunând că „Rusia distruge Ucraina și pe ea însăși” și a numit războiul „absolut lipsit de sens și crud”. Ea a mai spus în comentariile ei, despre care se crede că ar fi fost făcute în timpul unui concert la Londra, în noiembrie 2022, că „chiar acum, țara mea distruge Ucraina și pe ea însăși”.

La dosarul femeii se află și o mărturie a filologului Natalia Hohlova, care a descris comentariile artistei ca „distinse prin cruzime, lipsă de inimă și cruzime” și făcute fără „motive rezonabile”.

De asemenea, Prudovskaia este acuzată că a postat comentarii făcute de politicianul rus Leonid Gozman despre atacurile rusești asupra Kievului. Gozman a părăsit Rusia în septembrie, după ce a executat două pedepse consecutive de 15 zile de închisoare, sub acuzația de „echivalare” între Rusia sovietică și Germania nazistă.

Prudovskaia riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzații.

Conform legislației ruse faptul că are copii sub 14 ani ar putea fi un motiv pentru amânarea executării pedepsei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG