Atacuri ale armatei ruse în Zaporojie și Krivoi Rog. Asalturile din alte 13 localități au fost respinse
Armata rusă a lansat un atac asupra unei părți a infrastructurii de energie din Zaporojie, în noaptea de duminică spre luni, relatează presa ucraineană.
O întreprindere privată a fost afectată, a relatat Anatolii Kurtiev, reprezentant al Consiliului municipal, citat de The Kiev Independent și de agenția ucraineană de presă Interfax. Nu se cunoaște încă dacă există victime, dar forțele de intervenție sunt prezente la fața locului, a mai declarat oficialul ucrainean.
Un muncitor a murit în urma unui alt atac, cu rachetă, asupra unei fabrici din Krivoi Rog, cel mai populat oraș din centrul Ucrainei, a scris pe contul de Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, citat de The Kiev Independent. Atacuri de artilerie, fără victime, ar fi avut loc și în Nikopol, din aceeași regiune, conform sursei citat.
În ultima zi, armata ucraineană a respins atacuri asupra altor 13 localități din regiunile Lugansk și Donețk, a anunțat Statul Major ucrainean, conform sursei citate. Forțele ruse au lansat atacuri cu rechetă și atacuri aeriene, la care ucrainenii au ripostat cu lovituri în zonele de concentrare a trupelor și a muniției. De asemenea au fost doborâte un elicopter rus de atac și patru drone, potrivit sursei menționate.
Blinken: Rusia nu dă semn că e interesată de negocieri diplomatice
Oficialii americani nu văd nici un semn din partea Rusiei că ar fi interesată în mod real de discuții diplomatice pentru încetarea războiului din Ucraina, spune secretarul de stat Antony Blinken.
„Diplomația e întotdeauna importantă, câtă vreme părțile implicate, în acest caz Rusia, chiar sunt interesate de diplomația relevantă. Ceea ce am văzut, cel puțin recent, arată exact contrariul”, a declarat Antony Blinken la postul tv CBS, citat de site-ul central al Europei Libere.
Înaltul oficial american a mai spus că președintele rus Vladimir Putin a schimbat tactica, după ce Rusia nu a reușit să se impună pe front.
„Nu a reușit să câștige pe câmpul de luptă și acum își întoarce furia și energia spre civilii ucraineni, vânând infrastructura de energie, încercând să oprească lumina, căldura, electricitatea. Asta este ceea ce întâmplă”, a mai spus Antony Blinken.
Câtă vreme Vladimir Putin nu va demonstra că este în mod real interesat de diplomația cu rezultate relevante, e foarte puțin probabil să se ajungă la negocieri, a mai spus oficialul american, conform surselor citate.
Nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, în pregătire la Bruxelles
Un al nouălea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei este pregătit de către reprezentanții Comisiei Europene și ai țărilor membre UE, scrie Politico.
Măsurile ar urma să se îndrepte asupra sectoarelor de tehnologie, finanțe și media, potrivit unor surse diplomatice, menționate de sursa citată.
Negocieri pe marginea noilor măsuri au fost purtate în weekend și un acord ar putea fi atins în scurt timp, mai notează Politico.
Plafonarea prețului la petrol va destabiliza piețele mondiale, dar nu va afecta finanțarea operațiunilor din Ucraina, spune Kremlinul
Restricțiile care vizează petrolul rusesc, inclusiv cel brut (țiței) vor destabiliza piețele mondiale, dar capacitatea Rusiei de a susține operațiunile din Ucraina nu va fi afectat, a spus luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Reuters.
Oficialul de la Moscova a spus că Rusia se pregătește să facă față măsurilor impuse. Întrebat dacă plafonarea barilului de petrol rusesc importat sau intermediat - prin transport, asigurări, sau creditare - de țări din G7, UE și Australia - va afecta campania militară a Rusiei din Ucraina, Peskov a spus:
„Rusia și economia rusă au capacitatea să susțină în totalitate necesitățile 'operaţiunilor speciale' din Ucraina”, a spus Dmitri Peskov.
Amintim, de luni 5 decembrie intră în vigoare un embargo al UE cu privire la interzicerea importurilor de petrol brut (ţiţei) pe mare pe teritoriul statelor membre. De anul viitorul emargoul ar urma să se extindă şi asupra unor produse petroliere rafinate, precum combustibilul diesel, notează Le Monde.
Pe de altă parte, statele membre ale grupului G7, UE şi Australia au convenit recent asupra plafonării preţurilor petrolului rusesc la 60 de dolari barilul.