Linkuri accesibilitate

Mama lui Prigojin, șeful Wagner, câștigă în primă instanță procesul împotriva sancțiunilor UE


Mama lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a câștigat miercuri un proces împotriva sancțiunilor ce i-au fost impuse, la cea de-a doua cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene.

Tribunalul UE a decis că a fi membru al familiei Prigojin, un aliat vechi al președintelui Vladimir Putin, nu este un motiv suficient pentru a fi trecut pe o listă de sancțiuni și a anulat sancționarea Violettei Prigojina.

Explicațiile instanței europene

„Chiar dacă [Prigojin] este responsabil pentru acțiunile care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, legătura dintre doamna Prigojina și fiul ei, stabilită la momentul adoptării actelor în litigiu, se bazează exclusiv pe relația lor de familie și, prin urmare, nu este suficient pentru a justifica includerea ei pe listele contestate”, a spus instanța într-un comunicat de presă citat de Politico.

Prigojin însuși este, de asemenea, supus sancțiunilor UE.

Reacția UE

„Am luat act de hotărârea Tribunalului UE de anulare a deciziei de includere pe listă a doamnei Violetta Prigojina în cadrul regimului de sancțiuni pentru integritatea teritorială din Ucraina. Analizăm cu atenție ordinea și implicațiile sale juridice și practice. Doamna Violetta Prigojina a fost desemnată, începând cu 23 februarie 2022, pe motiv că este asociată și are legături de afaceri cu fiul său, dl Evgheni Prigojin, și, prin urmare, a sprijinit acțiuni și politici care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Trebuie remarcat faptul că recenta hotărâre a Tribunalului privește numai decizia din 23 februarie 2022. În consecință, măsurile de înghețare a activelor și interdicția de călătorie față de doamna Prigojina se aplică în continuare, întrucât decizia adoptată la 14 septembrie 2022, de reînnoire a desemnării sale este încă în vigoare”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, citat de corespondentul Europei Libere la Bruxelles.

Consiliul depune toate eforturile pentru a se asigura că listele îndeplinesc toate cerințele legale, astfel cum sunt definite de instanțele UE, ținând seama de evoluția jurisprudenței, a adăugat Peter Stano.

El a spus că îi revine Consiliului sarcina de a decide dacă introduce un recurs în fața Curții de Justiție împotriva deciziei Tribunalului.

Prigojin nu va contesta sancțiunile împotriva sa

Șeful grupului de mercenari rus Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că nu va face apel împotriva sancțiunilor UE împotriva lui și că acestea sunt justificate.

„În ceea ce privește contestarea sancțiunilor împotriva mea și a sancțiunilor împotriva PMC Wagner, nu le voi contesta și cred că în momentul de față sunt impuse destul de rezonabil”, a spus el într-un comunicat citat de France-Presse.

Prigojin este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, iar recruții săi se luptă de luni de zile pentru a captura orașul Bahmut.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG