Linkuri accesibilitate

SUA, îngrijorate de avansarea negocierilor privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord


John Kirby a declarat într-o conferință de presă că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a încercat să convingă Phenianul, în timpul unei vizite făcute în Coreea de Nord, să vândă Rusiei muniție de artilerie.

SUA sunt „îngrijorate de faptul că negocierile privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord avansează în mod activ”, spune purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă. 

John Kirby a declarat într-o conferință de presă că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a încercat să convingă Phenianul, în timpul unei vizite făcute în Coreea de Nord, să vândă Rusiei muniție de artilerie.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au făcut schimb de scrisori prin care se angajau să-și intensifice cooperarea și au spus că Statele Unite dețin informații care arată că un alt grup de oficiali ruși a călătorit la Phenian după vizita ministrului apărării.

Washingtonul a avertizat înainte că Coreea de Nord ar putea furniza mai multe arme Rusiei, ale cărei forțe au invadat Ucraina în februarie 2022, război căruia Statele Unite și aliații săi europeni i se opun vehement și pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială”.

La începutul acestei luni, Statele Unite au impus sancțiuni asupra a trei entități pe care le-a acuzat că sunt legate de acorduri de arme între Coreea de Nord și Rusia.

Kirby a spus că Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie în Rusia anul trecut și că Moscova a căutat să achiziționeze muniții suplimentare de atunci.

„Rămânem îngrijorați de faptul că RPDC continuă să ia în considerare acordarea de sprijin militar forțelor militare ale Rusiei în Ucraina”, a spus Kirby, referindu-se la Coreea de Nord și citând „informații noi” care arată că astfel de discuții au loc.

„Discuțiile la nivel înalt pot continua în următoarele luni”, a spus el.

Potrivit potențialelor acorduri, Rusia va primi muniții pe care armata intenționează să le folosească împotriva Ucrainei, a spus Kirby.

Acordurile ar putea include și materii prime care ar ajuta baza industrială de apărare a Rusiei.

„Îndemnăm RPDC să-și înceteze negocierile privind armele cu Rusia și să respecte angajamentele publice pe care Phenianul și le-a luat că nu va furniza sau vinde arme Rusiei”, a spus Kirby.

La Organizația Națiunilor Unite, ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a făcut o declarație în numele Statelor Unite, Japoniei, Coreei de Sud și Regatului Unit conform căreia orice tranzacție cu arme între Rusia și Coreea de Nord ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG