Linkuri accesibilitate

Părinții ucraineni din zonele ocupate, forțați să-și declare nou-născuții cetățeni ruși


Părinții ucraineni din zonele care au fost ocupate de forțele ruse spun că au fost forțați să-și înregistreze nou-născuții ca cetățeni ruși.

Este vorba de locuitorii din orașele aflate în estul și sudul Ucrainei, cărora li s-a refuzat inclusiv distribuirea gratuită de scutece și alimente pentru copii, relatează Reuters.

„Le-am spus (rușilor) că copilul s-a născut în Ucraina și este ucrainean, nu rus”, spune Natalia Lukina, în vârstă de 42 de ani din orașul Herson.

Când am cerut scutece, rușii ne-au spus: „Dacă veniți fără certificat de naștere rusesc nu vă dăm scutece”.

Majoritatea părinților au venituri mici în timpul războiului, așa că au acceptat scutece gratuite de la ruși, spune partenerul femeii, Olexei Markelov.

Ca să scape de înregistrarea forțată, mulți părinți au întârziat vizita pe la oficiile de înregistrare controlate de ruși și și-au înregistrat copiii atunci când ocupația s-a încheiat, spune Olena Klimenko, șeful biroului regional de înregistrare din Herson.

Nu este clar câți copii au primit cetățenia rusă până în prezent.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG