Linkuri accesibilitate

Locuitorii din Kramatorsk strâns ce a mai rămas din casele bombardate de ruși, regiunea Donețk Ucraina, 12 august 2022. REUTERS/Nacho Doce
Locuitorii din Kramatorsk strâns ce a mai rămas din casele bombardate de ruși, regiunea Donețk Ucraina, 12 august 2022. REUTERS/Nacho Doce

Războiul din Ucraina | Rusia refuză o zonă demilitarizată în jurul centralei de la Zaporojie. Medvedev: Și în Europa pot avea loc accidente

Volodimir Zelenski îndeamnă oficialii să păstreze tăcerea cu privire la strategia militară a Ucrainei, iar ONU solicită o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie. Șeful Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev a vizitat republicile separatiste din regiunea Donbas.

Principalele informații ale zilei

18:49 12.8.2022

Oficial pro-rus din Ucraina spune că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „scoasă de la naftalină”

Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a sugerat că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „scoasă de la naftalină”, potrivit CNN.
Vladimir Rogov, un oficial din cadrul administrației regiunii Zaporojie, susținută de Rusia, nu a precizat vineri ce ar implica acest lucru.

„Sarcina centralei nucleare este minimă, producția este minimă, există o modalitate de a păstra ceea ce este, astfel încât să nu se întâmple nimic”, a declarat Rogov într-un interviu acordat canalului Rossiya 24.

„În curând (autoritățile ucrainene) nu vor primi nimic, pentru că, desigur, vom salva centrala nucleară, o vom scoate de la naftalină, vom aduce încărcăturile [de electricitate] pe care le avem în teritoriile eliberate.”

Oficialii ruși au sugerat anterior că energia produsă la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu șase reactoare – va fi deviată de la rețeaua ucraineană către Crimeea.

5 lucruri despre centrala nucleară Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

16:39 12.8.2022

Ucrainenii spun că nu există „un control adecvat” la centrala de la Zaporojie

Ministrul de Interne al Ucrainei Denîs Monastyrskyi a declarat vineri că nu există „un control adecvat” asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care funcționează la capacitate redusă de când a fost capturată de forțele ruse în martie.

Potrivit operatorului nuclear ucrainean, Energoatom, centrala funcționează acum „cu riscul de a încălca standardele de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu”. Acest lucru se întâmplă pentru că unele părți ale instalației au fost „grav deteriorate în timpul bombardamentelor”, fapt pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc, scrie CNN.

Între timp, oficialul pro-rus Vladimir Rogov din administrația regiunii ocupate Zaporojie a spus că uzina ar fi „sub control”, așa că „nu se întâmplă nimic”.

15:43 12.8.2022

Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră a fost destituit după exploziile din Crimeea

Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit joi de preşedintele rus Vladimir Putin, în urma exploziilor devastatoare de marţi de la baza aeriană din Novofiodorovka, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval - principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră, anunţă vineri media ucrainene, citând canale Telegram proruse din Sevastopol, oraş-port din Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Cel puţin opt avioane de luptă au fost distruse în urma deflagraţiilor, pe care Ministerul rus al Apărării le-a numit accidentale, în timp ce surse occidentale consideră că în spatele acestora ar putea fi forţe speciale ucrainene sau rezistenţa ucraineană din spatele frontului, potrivit publicaţiei Focus.

Conform jurnaliştilor ucraineni, amiralul Viktor Osipov, care se menţinuse în post chiar şi după scufundarea crucişătorului "Moskva", tot în urma atacurilor ucrainene, ar fi fost înlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov (59 de ani).

15:28 12.8.2022

Directorul AIEA: „Situaţia este gravă” la Zaporojie

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a avertizat în Consiliul de Securitate al ONU că „situaţia este gravă” în Centrala Nucleară Zaporojie şi a cerut un acces în centrala pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o, relatează AFP.

„Situaţia este gravă şi AIEA trebuie să fie autorizată să-şi desfăşoare misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil”, a subliniat Rafael Grossi într-o reuniune de urgeanţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG