Linkuri accesibilitate

Mercenarii Wagner | „Bucătarul lui Putin” racolează deținuți din închisorile ruse pentru războiul din Ucraina


Mercenarii Wagner | „Bucătarul lui Putin” racolează deținuți din închisorile ruse pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Cunoscut drept „bucătarul lui Putin” și considerat liderul grupării paramilitare Wagner aflată la dispoziția Kremlinului, Evgheni Prigojin a prins gustul „afacerilor cu sânge”, potrivit unui militant pentru drepturile prizonierilor. Acum ar recruta deținuți pentru războiul din Ucraina.

Olga Romanova, șefa organizației nonguvernamentale Rusia în Spatele Gratiilor, spune că a aflat informațiile de la mai mulți deținuți credibili aflați în cel puțin trei închisori. Ei spun că afaceristul cu legături la Kremlin Evgheni Prigojin a venit în persoană ca să recruteze deținuți ca mercenari pentru a lupta în Ucraina. Prigojin este asociat adesea cu misteriosul grup Wagner, o organizație paramilitară de mercenari.

Într-un interviu la televiziunea ucraineană, guvernatorul din Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat că tot mai mulți mercenari trimiși de Rusia ajung în zonă, inclusiv mercenari din grupul Wagner, transmite Reuters. Gruparea cunoscută drept firma „privată” de securitate a lui Vladimir Putin acționează de ani de zile cu extremă violență în numeroase țări din lume.

Grupul de mercenari Wagner din Rusia recrutează luptători și din țările Asiei Centrale pentru războiul din Ucraina sub paravanul unor anunțuri de angajare pentru companii private de securitate. Jurnaliștii de investigație de la centrul MediaHub au aflat că potențialii recruți sunt ademeniți cu o remunerație de cel puțin 1.700 de euro pe lună și promisiunea că vor obține cetățenia rusă printr-o procedură simplificată. Totodată, ei sunt avertizați că vor trebui să-și șteargă toate conturile de pe rețelele sociale, iar pe durata contractului - de cel puțin șase luni - nu vor putea folosi niciun smartphone.

XS
SM
MD
LG