Linkuri accesibilitate

Extrema dreaptă prorusă din Parlamentul austriac a părăsit plenul la discursul lui Zelenski


 Membrii Partidului Libertății din Austria (FPO) și-au părăsit locurile din parlament în momentul în care președintele ucrainean și-a început discursul video, lăsând mici cartonașe pe birouri cu logo-ul partidului și un mesaj pe care scria „spațiu pentru pace”.
Membrii Partidului Libertății din Austria (FPO) și-au părăsit locurile din parlament în momentul în care președintele ucrainean și-a început discursul video, lăsând mici cartonașe pe birouri cu logo-ul partidului și un mesaj pe care scria „spațiu pentru pace”.

Parlamentarii austrieci de extremă-dreapta, cu orientare prorusă, au părăsit joi camera inferioară a parlamentului țării în timpul discursului online al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Membrii Partidului Libertății din Austria (FPO) și-au părăsit locurile din parlament în momentul în care președintele ucrainean și-a început discursul video, lăsând mici cartonașe pe birouri cu logo-ul partidului și un mesaj pe care scria „spațiu pentru pace”, potrivit radiodifuzorului public austriac ORF.

Partidul Libertății a postat și un mesaj video pe contul său de Twitter: „Da neutralității, nu războiului”.

FPO a avertizat cu câteva zile înainte că va organiza o formă de protest împotriva mesajului pe care președintele ucrainean îl va adresa parlamentului austriac.

„Este trist că FPO este singurul partid din parlament care ia în serios neutralitatea noastră veșnică, susținând astfel și pacea”, a declarat marți liderul FPO, Herbert Kickl.

El a acuzat, de asemenea, guvernul austriac și alte partide de opoziție că au arătat „sprijin unilateral pentru un partid de război”.

În discursul său, Zelenski a mulțumit Austriei pentru ajutorul umanitar și cel acordat în proiecte, cum ar fi cel de curățare a minelor terestre, adăugând că „este important să nu fii neutru din punct de vedere moral față de rău”.

Austria nu face parte din NATO și nu furnizează arme Ucrainei.

Totuși, a oferit Ucrainei ajutor umanitar, căști și veste de protecție pentru uz civil.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a subliniat săptămâna trecută, pe Twitter, statutul de neutralitate al țării sale și a spus că, deși țara sa este neutră din punct de vedere militar, „înțelegem că trebuie să ajutăm acolo unde există nedreptate și au loc crime de război”.

FPO a menținut în trecut legături strânse cu Rusia.

În 2016, a semnat un acord de cooperare cu Rusia Unită, un partid conservator care deține majoritatea în parlamentul rus.

În 2018, președintele rus Vladimir Putin a fost văzut în Austria ca invitat la nunta lui Karin Kneissl, membru al FPO și ministru de externe austriac la acea vreme.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG