Linkuri accesibilitate

Parteneriat Polonia - Marea Britanie în domeniul apărării, securității și sprijinirii Ucrainei


Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace la un protest în sprijinul Ucrainei, la un an de la invazia totală a Rusiei în țara vecină

Miniștrii britanici ai Apărării și Externelor, Ben Wallece și James Cleverly, alături de ministrul polonez al apărării naționale, Mariusz Blaszczak, au semnat miercuri, la Lancaster House, un tratat Marea Britanie - Polonia care oferă un cadru de colaborare între cei doi aliați NATO.

De asemenea, cei trei au convenit asupra unor priorități comune în chestiuni precum Ucraina, Belarus și China, transmite Associated Press.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că noul Parteneriat Strategic 2030 se bazează pe tratatul Regatul Unit-Polonia din 2017, care a oferit un cadru pentru cooperarea consolidată între cei doi aliați NATO.

La o întâlnire înainte de semnare, miniștrii au discutat despre sprijinul pentru Ucraina și apărarea și securitatea în zona euro-atlantică.

„Așa cum Regatul Unit și Polonia au luptat împreună pentru a păstra libertatea în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tot așa și astăzi Regatul Unit și Polonia sunt din nou împreună, în fruntea sprijinului internațional pentru Ucraina. Parteneriatul nostru 2030 angajează Regatul Unit și Polonia să coopereze și mai mult în materie de apărare, securitate și politică externă în viitor”, se spune în documentul citat.

„În calitate de parteneri istorici de apărare și aliați NATO, Regatul Unit este alături de Polonia pentru a apăra flancul estic al NATO și pentru a sprijini Ucraina împotriva agresiunii ruse. Parteneriatul strategic 2030 ne consolidează angajamentul de a dezvolta desfășurari și exerciții militare mai apropiate și de a realiza proiecte de capacitate imediate și pe termen lung”, a spus Wallace.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG