Linkuri accesibilitate

Polonia trimite Ucrainei patru avioane MiG-29


Președintele Poloniei, Andrzej Duda (stânga), în timpul vizitei făcute la Kiev, în august 2022. Aici, după conferința de presă susținută cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda (stânga), în timpul vizitei făcute la Kiev, în august 2022. Aici, după conferința de presă susținută cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat joi ca țara sa va trimite Ucrainei patru avioane MiG-29.

Duda a spus că și alte avioane MiG sunt pregătite pentru transfer.

„În primul rând, literalmente, în următoarele câteva zile, vom preda Ucrainei, din câte îmi amintesc, patru avioane în stare de funcționare. Restul sunt în curs de pregătire”, a spus președintele polonez joi, într-o conferință de presă.

Anunțul lui Duda face din Polonia prima țară membră a NATO care a îndeplinit cererile Kievului pentru avioane de luptă.

Liderul polonez nu a spus dacă alte țări vor face aceeași mișcare.

În urmă cu două zile, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă MiG în următoarele patru până la șase săptămâni.

Țările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până acum să trimită avioane de luptă.

Polonia a spus că ar fi dispusă să trimită avioane de război într-o coaliție de țări.

Angajamentul Varșoviei față de Kiev este important pentru că i-ar putea convinge pe aliații europeni să doneze Ucrainei arme grele, inclusiv tancuri.

Andrei Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a salutat anunțul făcut de liderul polonez și a postat patru emoji-uri de avioane în timpul conferinței de presă a președintelui polonez.

Casa Albă nu se lasă influențată de decizia Poloniei

Casa Albă a declarat că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16.

„Angajamentul președintelui polonez, Andrzej Duda, de astăzi, că țara sa va trimite patru dintre avioanele de război de fabricație sovietică „în următoarele zile” nu modifică luarea deciziilor de către administrația Biden”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Biden a declarat anterior că SUA nu vor furniza avioanele de luptă F-16 Ucrainei, dar că SUA va discuta în continuare cu Ucraina cu privire la cererile sale de arme.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG