Linkuri accesibilitate

China a notificat ambasadele de pe teritoriul său să nu mai facă „propagandă politică” după ce au afișat steagul Ucrainei


 „Nu folosiți pereții exteriori ai clădirii pentru a afișa propagandă politică, pentru a evita incitarea la dispute între țări”, a scris Ministerul de Externe al Chinei într-o notificare din 10 mai.
„Nu folosiți pereții exteriori ai clădirii pentru a afișa propagandă politică, pentru a evita incitarea la dispute între țări”, a scris Ministerul de Externe al Chinei într-o notificare din 10 mai.

China a notificat ambasadele străine de pe teritoriul său și organizațiile internaționale să nu mai afișeze „propaganda politică” pe clădirile unde-și au sediul.

„Nu folosiți pereții exteriori ai clădirii pentru a afișa propagandă politică, pentru a evita incitarea la dispute între țări”, a transmis ministerul chinez de externe pe 10 mai.

Notificarea, a cărei copie a fost văzută de Reuters, a fost adresată „tuturor ambasadelor și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din China”.

În document, ministerul nu a menționat că ar fi vorba de steaguri ucrainene, dar patru diplomați din Beijing, vorbind cu Reuters sub condiția de a păstra anonimatul, au spus că este în mod clar legat de afirmarea solidarității față de Ucraina.

Este vorba de acele mesaje de susținere în sprijinul Ucrainei, invadată de Rusia, nedeclarat și neprovocat, pe 24 februarie anul trecut.

Misiunile diplomatice și organizațiile internaționale au arborat steaguri ucrainene sau bannere uriașe în culorile drapelului ucrainean și cu mesaje în care își afirmă susținerea pentru țara invadată și au condamnat Rusia. Unele și-au luminat sediul în culorile steagului ucrainean.

Întrebat cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Wang Wenbin, a spus că ambasadele și birourile organizațiilor internaționale au datoria să respecte legile și reglementările Chinei, evitând să se refere explicit la subiectul despre care a fost întrebat.

La câteva săptămâni după ce Rusia a lansat ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina, un afiș cu un steag ucrainean uriaș a fost afișat pe peretele exterior al Ambasadei Canadei. La scurt timp, acesta a fost inscripționat cu graffiti, cu mesaje anti-NATO, potrivit unui martor citat de Reuters.

Misiunile Uniunii Europene, Marii Britanii, Germaniei și Poloniei de la Beijing au afișat și ele imagini cu steaguri ucrainene.

China a declarat frecvent prin emisarii săi că susține pacea în Ucraina, dar s-a abținut să condamne Rusia pentru invazie, ceea ce a condus la numeroase critici din partea țărilor occidentale.

Unele ambasade din Beijing afișează, de asemenea, steaguri curcubeu în sprijinul comunității LGBT, pentru a marca Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, care se sărbătorește pe 17 mai și Luna Mândriei LGBT în iunie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG