Linkuri accesibilitate

Propaganda rusă în impas: nu mai poate justifica invadarea Ucranei prin existența așa-zișilor „naziști”


Rusia se luptă să mențină consistența unei narațiuni prin care și-a justificat invadarea Ucrainei, dar propaganda sa este tot mai contestată pe plan intern.

Până acum, Rusia și-a justificat războiul din Ucraina printr-o identificare cu experiența sovietică din timpul celui de-al doilea război mondial. Numai că această narațiune este din ce în ce mai greu de susținut, arată raportul zilnic al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Actualizarea postată de armata britanică pe Twitter a detaliat încercările Rusiei de a unifica publicul în jurul mesajului său central.

Pe 18 aprilie 2023, presa de stat rusă a anunțat anularea marșurilor de comemorare a „Marele Război Patriotic” din acest an, din motive de „siguranță”.

În realitate, autoritățile sunt cel mai probabil îngrijorate că participanții ar scoate în evidență amploarea pierderilor recente ale Rusiei.

Este ceea ce urmărește și proprietarul grupului Wagner, Evgheni Prigojin: să pună la îndoială public că există „naziști” în Ucraina, pentru care Kremlinul și-a justificat invazia și atrocitățile comise asupra populației civile dincolo de graniță.

Autoritățile au continuat încercările de a unifica publicul rus în jurul unor mituri polarizante despre anii 1940.

Pe 12 aprilie 2023, agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat documente „unice” din arhivele FSB, care îi implică pe naziști în uciderea a 22.000 de cetățeni polonezi în masacrul de la Katîn din 1940.

În realitate, responsabil de atrocități este serviciul secret rus sovietic, NHVD, predecesoarea actualului FSB, iar ordinul de masacrare a celor 22.000 de polonezi a fost dat de Iosif Stalin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG