Linkuri accesibilitate

Un rus bolnav de cancer, condamnat la peste 7 ani de închisoare pentru că a criticat invadarea Ucrainei


Igor Barîșnikov, activist rus bolnav de cancer care a protestat împotriva războiului dus de Putin în Ucraina

Un activist rus de 64 de ani, bolnav de cancer a fost condamnat joi de un tribunal din Kaliningrad la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru că a criticat războiul dus de Vladimir Putin în Ucraina.

Kaliningrad este o exclavă rusă de la Marea Baltică, oraș centru administrativ al regiunii cu același nume.

Igor Brîșnikov este acuzat de „diseminarea publică a informațiilor false în mod deliberat despre acțiunile forțelor armate ruse”, adică despre invadarea totală a Ucrainei, care a început pe 24 februarie anul trecut.

În decizia de deschidere a unui dosar penal se precizează că Barîșnikov a făcut 18 postări în care „discreditează” armata pe pagina sa de socializare.

Avocatul lui Barîșnikov a declarat pentru RFE/RL că clientul său nu poate fi încarcerat pentru că are cancer și trebuie operat de urgență.

„Cu siguranță vom contesta verdictul. Igor nu poate merge la închisoare din motive de sănătate, îl va ucide. Avem o expertiză, iar instanța a concluzionat că starea de sănătate a lui Barîșnikov este o circumstanță atenuantă. Cu toate acestea, a decis o condamnare atât de mare”, a spus avocata Maria Bonțler.

Mai mult, acesta are grijă de mama lui, în vârstă de 96 de ani, imobilizată la pat.

Cazul împotriva sa a fost lansat pe 5 mai după mai multe postări făcute pe pagina sa de socializare în care condamna agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei invadate.

El a fost acuzat în baza unei așa-zise mărturii a unei bătrâne bolnave, cu dificultăți de mișcare și de auz, care a susținut că a fsot chemată la acțiuni de protest de Barîșnikov.

„O bătrână bolnavă, cu dificultăți de mișcare, cu auz, cu greu înțelege ce se întâmplă cu adevărat. în lume. Cu toate acestea, declarația ei afirmă că am chemat-o la un fel de acțiuni de protest Absurd total”, a declarat acesta.

Igor Barîșnikov este un activist cunoscut din Kaliningrad, care a participat la mai multe proteste de stradă și a fost arestat de mai multe ori.

După izbucnirea războiului din Ucraina, el a făcut postări critice despre războiul din Ucraina și actualul guvern pe pagina sa de Facebook.

A scris despre maternitatea bombardată din Mariupol, despre acțiunile armatei ruse la Bucea și a publicat linkuri către articole din mass-media străină.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG